HomeNieuwsBedrijfsbezoeken in Reimerswaal

Bedrijfsbezoeken in Reimerswaal

Publicatiedatum: 14 mrt. 2019

Vrijdagmiddag 8 maart 2019 zette de SGP-Statenfractie voet op Reimerswaalse bodem. Op uitnodiging van de lokale SGP-raadsfractie werd een werkbezoek gebracht aan twee familiebedrijven, voornamelijk opererend in de agrarische sector: Handelsonderneming Van den Berge en Burg Machinefabriek.

Het bedrijf Van den Berge, dat gerund wordt door de drie broers Patrick, Harry en Artjan, is opgericht in 1959. Een breed scala aan producten, van uien tot flespompoenen en van knolselderij tot rode bieten, wordt verwerkt en verpakt. We mochten een kijkje nemen bij de verschillende sorteer- en verpakkingsmachines.

Tekst gaat verder onder de video.

80% van de Nederlandse uienverwerking vindt plaats in Zeeland. Weer 80% daarvan wordt in Reimerswaal verwerkt. De uiensector heeft de komende tijd te maken met een aantal uitdagingen, waarbij ook een belangrijke rol voor de provinciale overheid is weggelegd. Van den Berge liet met een grafiek zien dat 2018 een desastreus jaar was voor veel boeren. Vanwege de extreme droogte waren de opbrengsten veel lager dan gebruikelijk. Deze situatie bracht de noodzaak voor een zoetwatervoorziening voor de landbouw duidelijk aan het licht. De SGP wil daar in de komende bestuursperiode werk van gaan maken. Een andere uitdaging is het garanderen van een kwaliteitsproduct. Door allerlei (Europese) regelgeving mogen boeren steeds minder gewasbeschermingsmiddelen spuiten. Producten worden daardoor vatbaarder voor ziekten, schimmels, etc. Van den Berge verwacht dat afnemers in de toekomst gaan eisen dat de uien worden gesorteerd met een optische sorteerinstallatie. Zo’n installatie kan ook de binnenkant van de ui screenen op kwaliteit. Bij lang niet alle uien is aan de buitenkant te zien dat ze binnenin slecht zijn. Van den Berge wil graag uitbreiden met een extra loods om in de toekomst met dit soort uitdagingen om te gaan. In het kader van duurzaam ondernemerschap wil Van den Berge de loodsen vol leggen met zonnepanelen. De SGP juicht dit van harte toe. Het is een speerpunt van de SGP dat eerst bedrijfsdaken worden vol gelegd, voordat goede landbouwbouwgrond wordt gebruikt voor zonneparken. 

Ook Burg Machinefabriek is voornamelijk actief in de fruit- en agrarische sector. Burg is opgericht in 1954 en ontwerpt en fabriceert machines voor alle taken van oogst tot verpakking en alles daartussenin zoals sorteren, kist-vullen, ledigen en palletisering. De meeste componenten die nodig zijn voor het fabriceren van machines worden in de eigen fabriek vervaardigd. Wat Burg niet zelf doet, wordt uitbesteed aan andere Nederlandse bedrijven. Een stukje elektrische programmering bijvoorbeeld, wordt uitbesteed aan TSG te ’s-Gravenpolder. De machines van Burg gaan de hele wereld over, van de Verenigde Staten tot Indonesië. We mochten een kijkje nemen op de bedrijfsvloer waar druk gewerkt werd aan nieuwe machines. Burg gaf aan blij te zijn met het beleid dat de SGP nastreeft.