HomeNieuwsNieuwe en vertrouwde kandidaten voor verkiezingen 2019

Nieuwe en vertrouwde kandidaten voor verkiezingen 2019

Publicatiedatum: 25 okt. 2018

Op D.V. 20 maart 2019 vinden de verkiezingen voor zowel Provinciale Staten als het Waterschap plaats. De Zeeuwse Provinciale Afdeling van de SGP heeft op 25 oktober 2018 de beide kandidatenlijsten vastgesteld. ‘’Deskundigheid, continuïteit en vernieuwing, maar ook regionale spreiding, zijn belangrijke criteria geweest voor het opstellen van de lijsten’’, aldus Kees van Burg, voorzitter van de selectieadviescommissie.

Provinciale Staten
Harry van der Maas, sinds 2015 lid van Gedeputeerde Staten, wordt de lijsttrekker. In de periode daarvoor was hij Statenlid van 2007 – 2015. Naast lijsttrekker wordt Van der Maas tevens voorgedragen als kandidaat-gedeputeerde. Momenteel beheert hij de portefeuilles mobiliteit, onderwijs, kenniseconomie, bestuur en leefbaarheid. ‘’Hij heeft in zijn eerste termijn als gedeputeerde uitstekend gefunctioneerd en heeft een sterk en herkenbaar bestuurdersprofiel’’, aldus de voorzitter van de selectieadviescommissie. Van der Maas heeft aangegeven blij te zijn met het vertrouwen van zijn partij en zich ook in de nieuwe periode graag in te zetten voor Zeeland.

Als nummer twee is Joan van Burg, Statenlid sinds 2007, aangewezen. Van Burg is een gerespecteerd Statenlid en inhoudelijk sterk. Hij weet standpunten duidelijk te presenteren en heeft, naast gevoel voor politieke verhoudingen, een nuchtere en praktische instelling. In het dagelijks leven is hij bedrijfsleider bij een bouwonderneming.

Nummer drie en vier betreffen respectievelijk Harold van de Velde en Kees van den Berge. Allebei zijn ze sinds 2015 Statenlid. Van de Velde is beleidsadviseur en eigenaar van een adviesbureau en staat als Statenlid bekent om zijn analytische vermogen en brede bestuurlijke kennis. Hij is enthousiast en gedreven. Van den Berge is docent en heeft een lange politieke ervaring, o.a. als raadslid en wethouder. Hij is een sterke verbinder die gemakkelijk contacten legt en een echte volksvertegenwoordiger die de burger opzoekt.

Nieuwkomers in de top van de lijst zijn Hans Rottier (5) en Wim Kok (6). Rottier was raadslid in Reimerswaal van 2010 – 2018. Hij brengt ruime politieke ervaring mee. Kok is momenteel fractievolger en heeft een brede financiële deskundigheid.

Eerste 6 namen kandidatenlijst Provinciale Staten:

Nr.

Naam

Woonplaats

Leeftijd

1

A.J. (Harry) van der Maas

Aagtekerke

47

2

J.J. (Joan) van Burg

Terneuzen

37

3

J. (Harold) van de Velde

Goes

28

4

C.L.M. (Kees) van den Berge

Burgh-Haamstede

59

5

J.A. (Hans) Rottier

Yerseke

39

6

W.H. (Wim) Kok

Middelburg

38

Er is nog een bespreking over het vervolg van de lijst (totaal 36 kandidaten) en we hopen spoedig verdere bekendmaking te kunnen doen.

Waterschap
Als lijsttrekker is Gert van Kralingen aangewezen. Van Kralingen heeft zitting in het Dagelijks Bestuur van Waterschap Scheldestromen. Op een bekwame wijze vervult hij zijn rol als gezworene. ‘’In deze vooral praktische bestuurdersrol zijn de SGP-beginselen duidelijk verwoord met positieve resultaten’’, aldus bestuurslid Kees van Burg. Van Kralingen is beschikbaar om door te gaan als dagelijks bestuurder. 

Nummer twee is Henk Verheuvel. Verheuvel heeft sinds 2015 zitting in de Algemene Vergadering. Hij neemt beslissingen weloverwogen en zijn financiële achtergrond is uitstekend bruikbaar voor het beoordelen van financieel beleid.

Nummer drie en vier betreffen respectievelijk Jan Willem van de Velde en Marcel Goud, allebei nieuwkomer in de top van de lijst. Van de Velde heeft een eigen akkerbouwbedrijf en een brede kennis van de agrarische sector. Hij heeft een grote bestuurlijke ervaring. Goud is eigenaar van een uienhandel en heeft een brede interesse in en kennis van wat er in de samenleving speelt. Zijn kwaliteiten, gecombineerd met een nuchtere instelling, zijn waardevol voor de fractie.

Eerste 6 namen kandidatenlijst Waterschap:

Nr.

Naam

Woonplaats

Leeftijd

1

G. (Gert) van Kralingen

Middelburg

58

2

H.G.L. (Henk) Verheuvel

s-Gravenpolder

53

3

J.W. (Jan Willem) van de Velde

Dreischor

54

4

C.M.J. (Marcel) Goud

Terneuzen

47

5

J.C.P. (Jan Pieter) Bijnagte

Stavenisse

26

6

C.W. (Corné) Stouten

Oosterland

31

Ook voor het Waterschap volgt binnenkort de bekendmaking over het vervolg van de lijst.