18 november 2016
Begroting 2017; complimenten en wensen
In de Statenvergadering van 18 november 2016 werden de begroting 2017, de najaarsnota en de investeringsagenda behandeld. De SGP wil allereerst haar complimenten uitspreken over de inhoud van de begroting en de wijze waarop deze gepresenteerd is. Het is een goed, leesbaar document geworden. De begroting is tot stand gekomen d.m.v. een zero-based aanpak. De fractie kijkt met genoegen terug op dit proces. Het resultaat mag er zijn. Ondanks dat er weinig financiële middelen waren, is er toch ruimte gekomen voor belangrijke investeringen.
De SGP ondersteunt de bijdrage aan het Watersnoodmuseum. Het museum herinnert ons aan de gebeurtenissen die in 1953 hebben plaatsgevonden. De fractie is van mening dat het museum past binnen Zeeland, een provincie van land in zee. Het museum draagt een stukje geschiedenis van onze provincie en houdt dit levend.
Naast complimenten, heeft de SGP echter ook een aantal wensen. Met betrekking tot leefbaarheid is er een groot bedrag onbenut gebleven. De SGP betreurt dit. Er moet een samenhangend programma komen om de leefbaarheid in Zeeland een impuls te geven. Daaromtrent heeft de SGP in samenwerking met de VVD, CDA en PvdA een amendement ingediend om het budget leefbaarheid voor 2017 incidenteel te verhogen met 100.000 euro en in te zetten ten behoeve van de initiatieven uit de Zeeuwse samenleving die passen bij de uitgangspunten van de nota ‘Nieuwe Wegen’.
De SGP is van mening dat voorkomen moet worden dat sprake kan zijn van facilitering via dienstverlening door de provinciale overheid, van criminele activiteiten dan wel strafbare feiten (waarvan een betrokkenen financieel voordeel heeft). Daarom heeft de fractie een amendement van de VVD inzake de aanpak van ondermijnende criminaliteit mede ingediend. Hierin wordt besloten om in de periode 2017 tot en met 2019 jaarlijks 50.000 euro extra vrij te maken om binnen de provinciale organisatie krachtig in te zetten op het verzamelen van signalen van ondermijning, op BIBOB-aanvragen, bewustwording en op andere zaken die nodig zijn voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Als we oppervlakkig naar de begroting kijken, zien we dat Zeeland een financieel gezonde provincie is. Toch blijven er risico’s, met name op de grote projecten. Uiterste waakzaamheid van het College is dan ook geboden. Ook Provinciale Staten zullen vanuit hun controlerende rol structureel aandacht hieraan moeten blijven geven. De splitsing van DELTA, bijvoorbeeld, baart de SGP zorgen. Deze splitsing zal naar verwachting financieel gezien geen positief resultaat opwerpen.
De fractie heeft nog een aantal vragen aan het College:
- Hoe zit het met het assetmanagement?
- Wat is de inzet van het College voor de werkgelegenheid als het gaat om de realisatie van de marinierskazerne? Werkgelegenheid is altijd een belangrijke zaak voor de SGP geweest en zal dit ook blijven.
- Hoe kijken Gedeputeerde Staten aan tegen een eventuele bijdrage aan de instandhouding van het icoon van Middelburg, de Oostkerk?
Oppervlakkig gezien is de provincie een financieel gezonde provincie. Voor de lange termijn is bijstand van het Rijk echter van belang. Helaas is er weinig beweging bij het kabinet. Dat betekent dat nu de Tweede Kamer aan zet is. Elbert Dijkgraaf (Tweede Kamerlid SGP) heeft meerdere malen de mouwen opgestroopt om zich sterk te maken voor Zeeland. Wij hopen dat ook andere partijen hun Tweede Kamerfractie aan willen sporen zich in te zetten voor Zeeland. Het kabinet moet een kabinet zijn dat, naast aandacht voor het algemeen belang, ook aandacht heeft voor specifieke belangen. Er moet inzet zijn voor specifieke regio’s, inzet voor Zeeland.
De SGP roept het College op om ook na de verkiezingen in maart 2017 actie te ondernemen voor het volgende kabinet. In het verleden werd er vanuit Zeeland een position paper opgesteld door de Zeeuwse burgemeesters. De fractie gaat er vanuit dat er ook dit keer weer een paper opgesteld worden, en dat ook Provinciale Staten hierin betrokken worden.
Tot slot wensen wij het College veel wijsheid toe voor het komende jaar.