8 april 2022

Energietransitie in Zeeland

Een bijzondere locatie voor een werkbezoek: het treinstation in Kruiningen. In het stationsgebouw is namelijk het informatiecentrum 380 kV van TenneT gevestigd. We lieten ons voorlichten over het project 380 kV en andere projecten van TenneT in Zeeland. Dhr. Schalij was als specialist op het gebied van energie speciaal naar Zeeland gekomen om de SGP-fractie te informeren over allerlei aspecten rondom de energietransitie.

TenneT in Zeeland

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat TenneT al jaren werkt aan de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. De huidige verbinding is onvoldoende om windenergie die wordt opgewekt op zee en land te transporteren. Volgens de planning wordt de nieuwe verbinding in 2023 in gebruik genomen en wordt in 2024 gestart met het verwijderen van de oude verbinding. De SGP-fractie heeft geïnformeerd waarom er niet meer ondergronds aangelegd wordt, omdat dit veel minder inbreuk maakt op het landschap. Volgens TenneT is een ondergrondse verbinding helaas veel storingsgevoeliger. Omdat men niet wil dat huishoudens en bedrijven langere tijd zonder stroom komen te zitten, kiest men toch vaak voor een bovengrondse aanleg.

De SGP heeft ook gevraagd naar de plannen voor Tholen en Schouwen-Duiveland. Daar zit het elektriciteitsnet namelijk vol. Dit betekent dat nieuwe projecten die duurzame energie opwekken (bijv. zonnepanelen op dak) niet meer aangesloten kunnen worden op het midden- en hoogspanningsnet en daardoor hun opgewerkte energie niet kunnen afleveren. TenneT heeft aangegeven dat hier een oplossing voor ligt, waardoor het probleem over 4 à 5 jaar grotendeels opgelost moet zijn.

Energietransitie in Zeeland

De energievraagstukken zijn op dit moment erg actueel. Steeds meer wijken gaan van het gas af. Er wordt naar allerlei manieren gezocht om duurzaam energie op te wekken. Het gebruik van waterstof is er daar één van. Volgens dhr. Schalij is dat echter een middel dat je alleen moet gebruiken als er geen alternatief voor is. Bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit gaat namelijk ca. 45% aan energie verloren. Bij windenergie gaat bijna geen energie verloren, dus dat heeft een veel hoger rendement.

Kosten voor inwoners en bedrijven
De SGP wilde graag van dhr. Schalij weten in hoeverre de energietransitie betaalbaar is voor inwoners en bedrijven. Niet iedereen kan namelijk zomaar een warmtepomp, inductiekookplaat, etc. aanschaffen. Er ligt een taak voor de overheid om de mensen die zo’n investering niet in één keer kunnen doen, te helpen.
Ook voor midden- en kleinbedrijven is het onduidelijk of zij de kosten van de Zeeuwse Regionale Energiestrategie kunnen betalen. Deze bedrijven moeten door de overheid meer geholpen worden bij het ontwikkelen van plannen op het gebied van energietransitie. Er is bijvoorbeeld veel onduidelijkheid rond subsidies en aan welke regelgeving ze moeten voldoen. Bedrijven zouden gebruik moeten kunnen maken van een adviesbureau om zich te laten adviseren over verduurzaming.

Zonnepanelen
Tegenwoordig liggen vele daken van huizen en bedrijven vol met zonnepanelen. Het nadeel is echter dat ze niet aantrekkelijk zijn voor het oog en dat ze voornamelijk veel energie opwekken op dagen dat we die energie niet allemaal nodig hebben (zonnige dagen). Hier moet dus een oplossing voor gezocht worden. In het dorp Nagele wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met een ondergrondse buffer die de opgewekte energie in de winter weer terug kan leveren. Ook voor een dunbevolkt gebied als Zeeland zou dit een interessante optie kunnen zijn.

In juli 2020 werd in Provinciale Staten de Regionale Energiestrategie 1.0 behandeld. De bijdrage van SGP-Statenlid Harold van de Velde met 2 aangenomen moties over leveringszekerheid en de betaalbaarheid van de energieplannen, kunt u hier terug lezen. Binnenkort zal versie 2.0 van de strategie in Provinciale Staten van Zeeland worden behandeld. De kennis die we tijdens het werkbezoek aan TenneT en dhr. Schalij hebben verkregen, kunnen we goed gebruiken bij het bepalen van ons standpunt.