18 december 2020

Meer doelgroepenvervoer; coronatijd nodigt uit tot het proberen van nieuwe dingen

Meer doelgroepenvervoer; coronatijd nodigt uit tot het proberen van nieuwe dingen

Mensen willen veilig, snel en gemakkelijk van deur tot deur kunnen reizen. Dát verandert niet, wel de manier waarop. Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. De elektrische fiets leidt tot meer fietsgebruik. Het doelgroepenvervoer staat onder druk vanwege kostenstijgingen en een toenemend gebruik. Door in te stemmen met de richtingennotitie Slimme Mobiliteit hebben Provinciale Staten op 18 december een aantal richtinggevende keuzes vastgesteld, waarmee op de ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

Wensen en bedenkingen

Tevens hebben Provinciale Staten een brief met wensen en bedenkingen naar aanleiding van de richtingennotitie vastgesteld. De SGP kan zich vinden in deze brief, maar heeft wel een aantal aandachtspunten.

Samenwerking met gemeenten

Het is belangrijk dat er samenwerking wordt gezocht met gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het doelgroepenvervoer. Om het openbaar vervoer en doelgroepenvervoer meer te integreren is ontschotting bij de budgetten zeer wenselijk en eigenlijk onontkoombaar. SGP-Statenlid Kees van den Berge: ‘’Tegelijk realiseren wij ons dat dit een lastig traject kan gaan worden.’’ Als er één gemeente is die iets anders wil dan andere gemeenten, is die vrijheid er dan?

Doelgroepenvervoer

Door de tijd die we nu meemaken worden we te meer gedwongen om na te denken over een transitie van het openbaar vervoer en het doelgroepenvervoer. Natuurlijk zullen grote bussen blijven rijden voor bijvoorbeeld het scholierenvervoer op de bekende trajecten zoals Zierikzee – Goes. Kees van den Berge:

’'Maar laten we ook kijken naar het uitproberen van nieuwe dingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar mogelijke nieuwe lijnen zoals Borsele-Sloegebied of Vlissingen-Sloegebied.’’

Vraag-gestuurd vervoer

Het deur-tot-deur-principe komt tegemoet aan de wens van veel mensen. Zij willen flexibel vervoer. Als reiziger bepaal je zelf het moment dat je wilt reizen en je wilt ook invloed op de soort reis die je wilt maken. Bovendien wil men vaak niet tegelijk met heel veel andere mensen in een bus reizen. Kees van den Berge: ‘’Daarom is deze coronatijd heel geschikt om pilots uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een soort Zeeuwse Uberdienst.’’

De SGP hoopt dat deze Richtingennotitie en de brief met wensen een extra stimulans zijn om te komen tot vervoer dat tegemoet komt aan de behoefte van de diverse groepen reizigers.