3 juni 2016

Nieuwe cultuurbeleid is stap in goede richting

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 3 juni 2016 werd het nieuwe Provinciale Cultuurbeleid voor de jaren 2017-2020 vastgesteld. In de afgelopen periode heeft de SGP gesprekken gevoerd met Gedeputeerde Staten om de zedelijke normen en waarden van Gods Woord in het beleid terug te laten komen. Bij bespreking van het Statenvoorstel Provinciaal Cultuurbeleid verwoordde Statenlid Kees van den Berge de standpunten namens de SGP.

Een eerste aandachtspunt omvat de summiere verwoording van de doelstellingen van het cultuurbeleid: Toekomstbestendig, Samen, Voor iedereen. De SGP is van mening dat beleid en doelstellingen zodanig geformuleerd dienen te worden, dat achteraf kan worden vastgesteld dat de doelstellingen behaald zijn.

Gedeputeerde Staten opteren met het nieuwe cultuurbeleid 2017-2020 voor het meerjarig subsidiëren van een aantal organisaties/activiteiten. Volgens de SGP moeten toe te kennen bedragen echter niet voor vier jaar onverkort van kracht worden. Van den Berge: ‘’Het moet mogelijk zijn subsidiebedragen van o.a. de instellingen jaarlijks bij te stellen. Tevens moet de mogelijkheid bestaan om prestatieafspraken met  bijvoorbeeld ZB/Planbureau na een evaluatie bij te stellen.’’

In het nieuwe beleid is opgenomen dat er ruimte gecreëerd moet worden voor het stimuleren van nieuwe en innovatie initiatieven. De SGP is van mening dat op basis daarvan de ruimte aanwezig is om een eventueel initiatief ten aanzien van een herdenking 500 jaar Reformatie in 2017 te steunen. Gedeputeerde Staten hebben reeds toegezegd een welwillende houding te zullen aannemen ten opzichte van zo’n initiatief.

De SGP hecht veel belang aan het behoud en de benutting van het Zeeuws cultureel erfgoed. Van den Berge pleitte dan ook voor een vervolg van het project ‘Kerk, krimp of kans’ door het SCEZ. Het in stand houden van kerkgebouwen vormt een steeds groter probleem, met name op het platteland. Voor een dorpsgemeenschap bijvoorbeeld, is de kerk een plek van ontmoeting. Aangetoond is dat de betrokkenheid van mensen daardoor wordt vergroot en gemeenschapszin en leefbaarheid worden versterkt. Tevens dienen molens behouden te worden voor het Zeeuwse landschap. De SGP is het niet eens met het plan van de Provincie om de draaipremieregeling voor historische molens van de hand te doen en hoopt dat de Provincie iets kan regelen met de gemeenten.

Het Watersnoodmuseum is door het Rijk aangewezen als Nationaal Kenniscentrum. Het museum vraagt om een extra ondersteuning van €50.000 voor 2017. Waterschap Scheldestromen en de gemeente Schouwen-Duiveland hebben extra geld toegezegd om het kenniscentrum verder te ontwikkelen. Statenlid Van den Berge: ‘’De Provincie mag hier niet achter blijven. Er moet geld vrijgemaakt worden om het meest bezochte museum in Zeeland te steunen.’’

Kortom, cultuur is voor de SGP een zeer belangrijk punt. Kunst en cultuur verrijken het leven, mits de zedelijke normen en waarden van Gods Woord in acht worden genomen. Daarom is de SGP tegen het verstrekken van subsidies aan het Zeeland Nazomerfestival en Concert at Sea. Subsidies voor het Zeeuws Orkest en kamerorkest Het Ty moeten  volgens de SGP behouden blijven. In het nieuwe cultuurbeleid worden de budgetten voor festivals en podiumkunsten verlaagd. Cultureel erfgoed, jongeren en innovatie kunnen juist rekenen op een hoger budget. De SGP is van mening dat daarmee stappen in de goede richting worden gemaakt.