9 september 2016

Reactie op vragen Tour opnieuw naar Zeeland

Op 8 juli jl. heeft de SGP haar verbazing uitgesproken over de lobby van GS om de Tour opnieuw naar Zeeland te halen. Onlangs kwam GS met een reactie.

De SGP-fractie heeft via de PZC en Omroep Zeeland kennisgenomen van het feit dat dat GS opnieuw een Touretappe naar Zeeland probeert te halen. Gedeputeerden De Bat en De Reu willen binnenkort in gesprek hierover met de ASO, de organisator van de Tour. Gedeputeerde de Bat gaf aan “rustig aan de lobby op gang zetten en als het aan ons ligt nog zeker een keer naar hier halen.”

De SGP-fractie is verbaasd over de proactieve rol van het Provinciebestuur terwijl de Statencommissie van Provinciale Staten zich begin dit jaar kritisch heeft uitgelaten over de evaluatie van de Tour in Zeeland en tot op heden geen opdracht hebben verstrekt aan GS om de Tour opnieuw naar Zeeland te halen. De Tour opnieuw naar Zeeland halen in 2020 valt niet binnen de huidige beleidskaders, aangezien alle programma’s voor die tijd zijn afgelopen. De Staten zullen zich in het voorstadium hierover moeten uitspreken.

De SGP-Statenfractie is vanuit Bijbels oogpunt tegen deze ‘sportverdwazing’ en vaak is de zondagsrust tot grote teleurstelling van veel Zeeuwen in het geding. Onze fractie is van mening dat er geen gemeenschapsgeld aan topsportevenementen moet worden besteed en ziet tevens een gering draagvlak voor een nieuwe Tour in Zeeland. Daarentegen is de SGP wel voorstander van breedtesport om mensen vanuit gezondheid in beweging te krijgen en houden.

De SGP heeft op 8 juli 2016 een aantal vragen aan het College van GS gesteld, waarop onlangs de antwoorden zijn ontvangen:

Vragen:
1. Heeft het College van GS een besluit genomen om de lobby op te starten om de Tour de France opnieuw naar Zeeland te halen en wat zijn de (verwachte) kosten van deze lobby?
In de uitwerking van de Economische Agenda is een van de actiepunten het aan Zeeland verbinden van evenementen (bin-nen de Zeeuwse kernsporten) die Zeeland promoten (toeristisch) en als vestigings-plaats op de kaart zetten. Contacten onder-houden met organisatoren van mogelijk in-teressante evenementen maakt onderdeel uit van dit beleid en geschied vanuit het reguliere budget. De huidige inzet bestaat voornamelijk uit bestuurlijke contacten.

2. Welke afwegingen heeft u als Provinciebestuur gemaakt om een proactieve rol te spelen met een lobby gezien de kritiek die in meerderheid werd gedeeld in de Statencommissie n.a.v. de evaluatie van de tourfinish in 2015 en het beperkte draagvlak in de samenleving?
De Staten waren kritisch over de berekeningen van de bezoekersaantallen en het daarop gebaseerd deel van de impact. In meerderheid waren de Staten echter positief over wat de Tour in de breedte (economisch, promotioneel) voor Zeeland heeft betekent.
BZW heeft zich, namens de Zeeuwse ondernemers (inclusief MKB) positief uitgesproken over het effect van de Tour voor Zeeland. De participerende bedrijven waren positief, wat onder andere blijkt uit het in stand blijven van de Stichting 'La Grande Arrivée' om een mogelijk volgende keer weer mee te doen. Uit het evaluatieonderzoek bleek dat ook de Zeeuwse bevolking overwegend positief was over de finish van de Tour op Neeltje Jans. Dit zijn de redenen voor ons om de contacten met de Tourorganisatie warm te houden.

3. Is het College met de SGP-fractie van mening dat er eerst een kaderstellend besluit van PS nodig is alvorens GS de lobby start, aangezien een mogelijke komst van de Tour in 2020 niet binnen het bestaande beleid past?
Binnen de huidige beleidskaders past het in contact treden met diverse organisatoren van evenementen zoals de Tourorganisatie. Mocht de kans zich voordoen dat de Tour inderdaad opnieuw naar Zeeland zou komen, dan zullen we uiteraard de Staten daarover informeren en vooraf het gesprek aangaan over mogelijke kosten en de dekking daarvan.

4. Op welke wijze wil het College van GS rekening houden met een groot deel van de inwoners van Zeeland die geen behoefte hebben om de Tour naar Zeeland te halen of het niet juist vinden dat gemeenschapsgeld aan zo’n topsportevenement wordt besteed?
Ons College neemt in haar afwegingen de verschillende meningen en belangen die er zijn ter harte en probeert deze waar mogelijk te verenigen. Ook in de toekomst zal ons College zo keuzes blijven maken in het algemene belang van Zeeland.