17 februari 2016

SGP hamert op proactieve communicatie bij incidenten kerncentrale Doel

Op dinsdag 16 februari zijn de Zeeuwse Statenleden geïnformeerd over de kerncentrale van Doel, die vlak over de grens in België staat. In de afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom incidenten bij de kerncentrale en de levensduurverlenging van tien jaar.

Veiligheid staat voorop
Tijdens de bijeenkomst heeft de directeur van de kerncentrale in alle openheid en met feitelijke informatie uitgelegd hoe het gesteld staat met de veiligheid van de centrale en de communicatie. De kerncentrale presteert volgens de feiten niet buitensporig slechter dan andere kerncentrales, waaronder die van Borssele. Bij incidenten wordt er direct gehandeld met als gevolg dat de centrale stilgelegd wordt. Bij alle incidenten die hebben plaatsgevonden, is de veiligheid van inwoners niet in het geding geweest. Dat wordt niet alleen onderschreven door de kerncentrale zelf, maar ook door tal van deskundigen en de Belgische toezichthouder. De directeur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf aan dat de beslissing om de kerncentrale weer op te starten niet zomaar genomen wordt. Zorgvuldigheid staat voorop en er wordt eerst voldoende kennis en onderzoek opgehaald om zeker te weten dat de centrale weer kan draaien. Er worden met de Nederlandse toezichthouder (ANVS) voortaan gezamenlijke inspecties georganiseerd over de landsgrenzen heen. Het recente bezoek van minister Schultz van Haegen aan de kerncentrale was de eerste aanzet hiervoor.

Sneller inspelen op informatiebehoefte
Het imago van de kerncentrale Doel ligt volgens de feiten anders dan in de afgelopen maanden is geschetst. Dit wordt onderschreven door de directeur van de kerncentrale. Ook de directeur van de Veiligheidsregio Zeeland merkt dat de behoefte aan informatie anders is dan twee jaar terug. De SGP heeft aangedrongen op een verbeterslag in het proactief communiceren naar onze inwoners bij incidenten. Enerzijds is het een taak van de kerncentrale Doel en de FANC om tijdig en snel te communiceren als er iets aan de hand is, anderzijds is het ook een taak van de Veiligheidsregio Zeeland. Onze veiligheidsregio is bij incidenten van de kerncentrale leidend in de communicatie naar inwoners in Zeeland, maar ook naar de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het is anno 2016 (o.a. door sociale media) zaak om niet uren te wachten voordat er iets gecommuniceerd wordt over het incident, anders ontstaan er onjuiste beelden die niet gebaseerd zijn op feiten en wordt het veiligheidsgevoel van inwoners aangetast.

Het lijkt erop dat de betrokken organisaties niet snel genoeg in kunnen spelen op de informatiebehoefte van inwoners in een context waarin de beeldvorming over de kerncentrale in het afgelopen jaar ineens is veranderd. Deels komt dat door de politieke discussie in België en Nederland waarin voor- en tegenstanders allerlei berichten ventileren. Juist daarom is het zaak om zo snel mogelijk te zorgen dat er communicatie op basis van feiten en bijbehorende uitleg plaatsvindt en inwoners bereikt. Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat de huidige communicatiestrategie bij de betreffende organisaties op de schop moet. Het zou zorgelijk zijn als dat lang gaat duren omdat de onrust voortduurt. De uitdaging staat!

 

Drs. J. van de Velde
Statenlid