1 november 2016

SGP in Tweede Kamer op de bres voor Zeeland

Een motie van Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) waarin het kabinet wordt opgedragen om geld vrij te maken voor Zeeland is dinsdag 1 november met algemene stemmen aangenomen. ‘’Als minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn poot stijf houdt, gaan we het als Kamer zelf regelen’’, zei Dijkgraaf.

Eerder diende Kees van der Staaij (SGP) tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in waarin het kabinet werd gevraagd snel met een antwoord te komen voor de plannen van Zeeland om de economie te versterken. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vond dat Zeeland eerst met uitgewerkte plannen moest komen en hield de boot af.

Met de motie die vandaag is aangenomen wordt het kabinet opgedragen begin december met een voorstel te komen. In dit voorstel moet het kabinet aangeven hoeveel geld het voor Zeeland reserveert en waar het dat vandaan haalt. Tevens moet in overleg met Zeeland een plan van aanpak gemaakt worden. Dit plan van aanpak moet in 2017 aan de Tweede Kamer voorgelegd worden. ‘’Ik hou er niet van dat als de Kamer iets zegt, een bewindspersoon er zo pontificaal tegenin gaat. Dan moet je als Kamer ook je tanden laten zien, anders ben je de volgende keer helemaal weg’’, aldus Dijkgraaf.

De volledige tekst van de motie luidt als volgt:

MOTIE VAN HET LID BISSCHOP C.S.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de motie-Van der Staaij c.s. (34550, nr. 22) is aangenomen met de steun van 147 zetels bij drie absenten;

overwegende dat de Kamer zeer hecht aan spoedige uitvoering van de motie;

verzoekt de regering uiterlijk een week voor de stemmingen over de begrotingen voor 2017 de Kamer te informeren over de stand van zaken van de wijze waarop het kabinet steun verleend aan de uitvoering van de adviezen van de commissie Balkenende, inclusief de financiële middelen die vanuit bestaande begrotingsartikelen en regelingen in 2017 specifiek beschikbaar gesteld en gereserveerd gaan worden, en in overleg met de provincie Zeeland werk te maken van een nader plan van aanpak, en deze in het eerste kwartaal van 2017 aan de Kamer voor te leggen,

en gaat over tot de orde van de dag.


Bisschop
Dijkgraaf
Albert de Vries
Bruins
Koolmees
Gesthuizen
Agnes Mulder