19 juni 2025

Terugblik op SGPolitici 2025 – Samen bouwen aan de toekomst van Zeeland

Op dinsdag 17 juni 2025 kwamen Zeeuwse volksvertegenwoordigers van SGP-huize uit gemeenten, waterschap en provincie bijeen voor SGPolitici 2025. Deze Zeeuws-brede bijeenkomst, georganiseerd door de Statenfractie SGP Zeeland, stond in het teken van ontmoeting, kennisdeling en het versterken van de onderlinge samenwerking.

Opening en actualiteiten

Na de opening door Joan van Burg, waarin werd stilgestaan bij Psalm 46 en de actualiteit van de Voorjaarsnota, volgde een plenair deel over de toekomst van de binnenvaart in Zeeland. Hans Rottier lichtte de actuele situatie van de ligplaatsen toe en deed een oproep aan gemeenten om per gemeente minimaal twee ligplaatsen voor de binnenvaart te creëren. Harry van der Maas presenteerde het actieprogramma binnenvaart en benadrukte het belang van betere communicatie en draagvlak voor deze sector, die een belangrijke rol speelt in duurzame logistiek.

Daarnaast kwamen tijdens de plenaire sessie ook andere infrastructurele thema’s aan bod, zoals de bereikbaarheid van Zeeland (Vlaketunnel, Zeelandbrug, Westerscheldetunnel), het flexvervoer in de regio en actuele zorgen rondom infrastructuurprojecten. 

Workshops

In het tweede deel van de avond gingen de aanwezigen uiteen in twee workshops. 

Zeeland 2050

Harold van de Velde en Joan van Burg gingen met de deelnemers in gesprek over de langetermijnvisie voor Zeeland. Daarbij kwamen onder meer de volgende thema’s aan bod: het belang van woningbouw in alle delen van de provincie, het behoud en versterken van bedrijventerreinen rondom de Zeeuwse kernen, het verbeteren van mobiliteit en verbindingen, en het belang van goede voorzieningen voor leefbaarheid. Een bijzonder aandachtspunt in het gesprek was het behouden en terughalen van jongeren naar Zeeland, een opgave waar nu al actief op ingezet moet worden.

Leefbaarheid en cultureel erfgoed

Kees van den Berge, Harry van der Maas en Henry Jacobse leidden een gesprek over het behoud van cultureel en immaterieel erfgoed en het versterken van leefbaarheid in dorpen en steden. Er werd stilgestaan bij concrete subsidiemogelijkheden (voor onder meer molens, kerken, historische boerderijen en immaterieel erfgoed), het belang van vrijwilligers en vakmanschap, en de kansen voor herbestemming. Ook werd de samenwerking tussen gemeenten en provincie bij leefbaarheidsinitiatieven besproken.

Afsluiting

De avond werd afgesloten met een algemene rondvraag en een borrel, waarin veel ruimte was voor informeel contact tussen de aanwezige volksvertegenwoordigers. Tijdens de bijeenkomst werd aangegeven dat er bij verschillende deelnemers belangstelling leeft om zich in de toekomst verder te verdiepen in onderwerpen als zorg, arbeidsmigratie en gebiedsinvesteringen. Wordt vervolgd!