1 juli 2022

Voorlopig geen dubbelgebruik landbouwgrond

Op 16 juni heeft de SGP vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over een project waarbij zonnepanelen geplaatst worden op landbouwgrond waar ook gewassen geteelt worden. Wij zijn van mening dat goede landbouwgrond niet zomaar opgeofferd mag worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Op 29 juni ontvingen wij de antwoorden van Gedeputeerde Staten op onze vragen.

In de Nieuwsbrief Europaloket Zeeland van 26 april 2022 staat dat de Duitsche Hochschule Landshut partners zoekt voor hun project EAGER (Agrivoltaics). Het project is gericht op het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond en op het wegnemen van belemmerende regelgeving. Volgens de website van Interreg Europe richt het project zich op dubbelgebruik van landbouwgrond: een combinatie van teelt van gewassen met daarboven zonnepanelen. Men zou de regelgeving aan willen passen om dit mogelijk te maken.

Vragen en antwoorden:

1. Kan het College een nadere toelichting geven op dit plan?
Wij hebben kennisgenomen van dit initiatief via interreg, maar wij zijn er niet bij betrokken.

2. Zijn er al resultaten bekend van testen uit dit project?
Dit projectidee richt zich op beleid en regelgeving. Er is geen sprake van praktijktesten met zonnepanelen. In Zeeland ligt het beleid en de regelgeving over zonneenergie vast in de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening. Provinciale Staten zijn bevoegd gezag.

3. Wat zijn de voor- en nadelen van dit project (dubbelgebruik van landbouwgrond) voor agrariërs?
Het is op dit moment nog te vroeg om hier een definitief standpunt over in te nemen, er is meer onderzoek voor nodig. Een mogelijk voordeel voor agrariërs kan zijn dat er door dubbelgebruik van de grond zowel energie opgewekt kan worden als gewassen kunnen worden geteeld. Mogelijk zijn bepaalde gewassen beter beschermd tegen weersinvloeden. Mogelijke nadelen zijn dat er (kostbare) constructies in het agrarisch gebied moeten worden gebouwd. Dit heeft een impact op het landschap. Daarnaast verwachten wij dat een gezonde businesscase een lastige opgave zal zijn, doordat de huidige energiemarkt geen zekerheid geeft voor de langere termijn.

4. Is het College het met de SGP eens dat zonnepanelen op land niet ten koste mogen gaan van vruchtbare landbouwgrond?
Ons zonbeleid gaat allereerst uit van zon op dak. Aanvullend staat onze Omgevingsverordening in beperkte gevallen en in combinatie met andere functies ook zon op land en water toe. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met een windturbinepark.

5. Is het plan niet in strijd met de zonneladder die in het Omgevingsplan is vastgelegd?
Een dergelijke ontwikkeling past op dit moment alleen binnen onze Omgevingsverordening 2018 en de nieuwe ontwerp Omgevingsverordening als het wordt gerealiseerd op of aansluitend aan een locatie waar al bebouwing mogelijk is en daaraan ondergeschikt is.