24 april 2023

Zorgen over waterinlaat Yerseke en Kapelse Moer

Provincie Zeeland wil samen met de terreinbeheerders van de Yerseke en Kapelse Moer zorgen voor extra wateraanvoer bij extreme droogte. Het idee is om met een hevel water uit het Kanaal door Zuid-Beveland in beide moergebieden in te laten. De Yerseke Moer heeft een normaal peil van -1,40m. Tijdens droge periodes zakt dit naar -1,80m of zelfs -1,90m. Door water uit het Kanaal door Zuid-Beveland in te laten, wordt het peil weer aangevuld tot -1,60m. De hevel zal in gebruik genomen worden wanneer het peil beneden -1,70m zakt en weer stoppen bij -1,60m. De Statenfracties van de BBB en SGP willen graag meer inzicht in de gevolgen hiervan en hebben daarom artikel 44-vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Vragen:

  1. In welke mate wordt de water bufferende werking van de Yerseke/Kapelse Moer verminderd door de kunstmatige verhoging van het peil? Welk effect heeft dit op de waterberging van het landbouwgebied en het aangrenzende dorp tijdens extreme regenval? Met andere woorden: de klimaatrobuustheid van het gebied.
  2. Welke maatregelen zouden er getroffen kunnen worden om de bufferende werking van de Yerseke/Kapelse Moer in stand te houden?
  3. Op welke manier kan (juridisch) geborgd worden dat de hevel het peil niet verder aanvult dan -1,60m?
  4. Kan het College inzicht geven in de resultaten van de metingen in het gebied (PFAS, zout, etc.)?
  5. Waarom is er geen integratie met de zoetwaterprojecten in de Reigerbergsche Polder, restwater Lamb Weston en het project Coroos?
  6. Kan het kwelwater dat uit het landbouwgebied komt, gebruikt worden om het waterpeil in de Yerseke/Kapelse Moer te verhogen?
  7. In welke mate zou het hogere peil in de Yerseke/Kapelse Moer kunnen zorgen voor verzilting van het landbouwgebied?
  8. Wat zijn de gevolgen van mogelijke verzilting voor de dieren en vogels in zowel de Yerseke als de Kapelse Moer?
  9. Wordt er voordat er mogelijk extra water via het landbouwgebied wordt afgevoerd, ook een zogenoemde ‘0-meting’ gedaan met betrekking tot het zoutgehalte en (schadelijke) stoffen als PFAS? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer staat dit ingepland en is er inzage voor omwonenden en belanghebbende hoe dit gedaan wordt?
  10. Is het mogelijk om een hevel niet in beide gebieden tegelijk aan te leggen, maar eerst de resultaten in één gebied af te wachten?
  11. Kan het College inzicht geven in de totale kosten van het project? Waar komt de financiering vandaan? Wie levert de benodigde ambtelijke capaciteit?
  12. Welke partij is aansprakelijk indien er onverhoopt toch schade ontstaat (mede) door het inlaten van water uit het Kanaal door Zuid-Beveland in de Yerseke Moer en/of Kapelse Moer? Bijvoorbeeld overstroming of verzilting.

Hoogachtend namens de Statenfracties van de BBB en SGP,

Marco de Theije (BBB) en Hans Rottier (SGP)