27 november 2023

Zaligheid van politieke haantjes

We leven in een roerige tijd. De wereld kraakt in haar voegen. Lang geleden werd dit al opgeschreven in de Bijbel. In het laatste der dagen zullen er zijn: oorlogen, geruchten van oorlogen, pestilentiën, etc. Dat is de tijd waarin wij leven. Doet de provincie, doet ons politieke werk er dan nog toe? Dat is zeker het geval! Een betrouwbare, betrokken en daadkrachtige overheid is van groot belang voor de bevolking. Meer dan 500 jaar geleden is in de Nederlandse Geloofsbelijdenis al opgeschreven dat het een belangrijke taak van de overheid is om er zorg voor te dragen dat mensen een stil en gerust leven kunnen leiden. In alle godzaligheid en eerbaarheid. Juist daarom moeten wij, temidden van al de onrust om ons heen, ook in Den Haag, ons werk doen. Goed doen. Betrouwbaar zijn. Een goed functionerende overheid is een zegen.

Op vrijdag 10 november spraken we in Provinciale Staten over de Najaarsnota 2023 en de eerste begroting na het vormen van de nieuwe coalitie. Een gedegen begroting met ruimte voor investeringen in belangrijke opgaves en projecten. Een aantal dringende zaken is omgezet in plannen, maar er ligt ook nog huiswerk richting de Voorjaarsnota 2024.

Plannen voor 2024

  • Cultureel erfgoed: de SGP is blij met het extra geld dat beschikbaar is voor cultureel erfgoed. Zeeland bungelde lang onderaan in het lijstje van alle provincies als het gaat om gelden hiervoor. Dat dit nu verbeterd is goed nieuws. Wat ons betreft mag er in de toekomst nóg meer geld voor dit onderwerp worden uitgetrokken.
  • Rondweg Oud-Vossemeer: lang heeft dit project in de pijplijn gezeten. Het is goed dat hier nu concreet aan gewerkt wordt. Het is belangrijk voor de verkeersveiligheid, een onderwerp dat altijd onze aandacht heeft.
  • Landbouwverkeer Oosterscheldekering: het is een goede zaak dat veel overleg met Rijkswaterstaat zicht geeft op toekomstig gebruik van de Oosterscheldekering door landbouwverkeer. Voorheen mocht dit niet. Het is echter van belang dat landbouwvoertuigen van het ene naar het andere eiland kunnen rijden.

Huiswerk voor 2024

Op een aantal terreinen had de SGP graag meer concrete acties gezien. We hopen dat we deze acties terug mogen zien in de Voorjaarsnota 2024.

Binnenvaart
Er ligt al geruime tijd een actieplan met maatregelen voor meer ligplaatsen en andere wensen van de sector. Zeeland bestaat bij de gratie van water en land. Binnenvaartschippers zijn bijna allemaal zelfstandigen die afhankelijk zijn van overheden. Wat de SGP betreft moeten er in de voorjaarsnota echt concrete plannen en investeringen voorgelegd worden, zodat schippers in het weekend ergens aan kunnen leggen en fatsoenlijk aan wal kunnen.

Zoet water
De provincie heeft een Deltaplan Zoet water gemaakt. In het coalitieakkoord is afgesproken dat dit versneld uitgevoerd gaat worden. Afgelopen maanden is het stil gebleven. Dat kan erop duiden dat er achter de schermen heel hard gewerkt wordt. Zo hard, dat er geen tijd was om met meer details naar buiten te komen. Desondanks verwachten we bij de voorjaarsnota concrete voorstellen ter uitvoering op korte en middellange termijn.

Innovaties landbouwsector
De SGP is in de afgelopen tijd de provincie door geweest en heeft met vele agrariërs gesproken. We merkten daarbij op dat er veel mogelijk is in de landbouw en veeteelt. Veel boeren zijn welwillend om te ontwikkelen, maar zij worden tegengewerkt door allerlei regelgeving en bureaucratische rompslomp. De bureaucratie uit Den Haag moet verminderd worden, zodat de sector de ruimte krijgt om de nodige stappen te zetten.

Verkeersveiligheid provinciale wegen
De N-wegen zijn de belangrijkste verbindingswegen in Zeeland. De verkeersveiligheid op deze wegen is een punt van zorg. De SGP verwacht plannen om dit te verbeteren.

Onderhoud civiele kunstwerken
Civiele kunstwerken (bruggen, viaducten, tunnels, etc.) hebben een bepaalde levensduur. Voor enkele Zeeuwse civiele kunstwerken komt het einde van die levensduur in zicht. Dat betekent dat ze onderhoud nodig zullen hebben. Als SGP vragen we ons af of de provincie daarvoor voldoende personeel heeft. In de begroting staat dat de provincie geen extra personeel aanneemt en dat er dus bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Wat betekent dat voor de toekomst van onze civiele kunstwerken?

Leefbaarheid en brede welvaart
Het is voor de leefbaarheid van (kleine) dorpen, buurtschappen en gehuchten belangrijk om het voorzieningenniveau op peil te houden. Elke regio telt! Zeeland kent enkele steden van enige omvang, maar bestaat vooral uit dorpen, kleine kernen, gehuchten en buurtschappen. De vitaliteit van onze provincie hangt ervan af. Wij verwachten bij de voorjaarsnota voorstellen ter invulling van het leefbaarheidsfonds.

Landschappelijke inpassing energie infrastructuur
Als het om leefbaarheid gaat, denken we ook aan het Zeeuwse landschap en de grote druk hierop door allerlei energieprojecten. Onder andere als gevolg van de energietransitie die er, onder druk van Den Haag, met grote spoed doorheen moet. Wij snappen dat er naar Zeeland gekeken wordt als het gaat om kernenergie, aanlanding van wind op zee enzovoorts. Maar, laten we zuinig zijn op ons Zeeuwse landschap en op de leefbaarheid van dorpen en buurtschappen. Die mogen niet de dupe worden van plannen die door het Rijk doorgezet worden middels Rijksinpassingsplannen. Wij willen graag van Gedeputeerde Staten horen of de provincie Zeeland in de Omgevingsverordening voldoende regels opgesteld heeft om daar richting aan te geven?

Regie op huisvesting arbeidsmigranten
In de begroting staat niets opgenomen over het realiseren van centrale huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten. De SGP is van mening dat de provincie de regie moet pakken en hier werk van moet maken. Allerlei plannen en projecten vanuit Den Haag komen op ons af. Denk bijvoorbeeld aan de onrust over veel projecten rond het Sloegebied. We moeten voorkomen dat we daar niet op voorbereid zijn en dat arbeidsmigranten straks op grote schaal neerstrijken in de woonwijken. Dat komt de leefbaarheid niet ten goede. Het regelen van goede, centrale huisvesting heeft als bijkomend voordeel dat er ook woningen vrijgespeeld worden op de krappe woningmarkt.

Stikstof
De provincie heeft 1 miljoen euro gereserveerd om een werkorganisatie in te stellen die het Nationaal Programma Landelijk Gebied ten uitvoering moet brengen, in de hoop dat dit geld ooit terug komt vanuit Den Haag. De SGP heeft daar sterke bedenkingen bij. De provincie heeft namelijk ook in haar begroting aangegeven geen extra personeel aan te willen nemen. Na de verkiezingen op 22 november kan er veel veranderen in het landelijke beleid. Zal er dan bijvoorbeeld nog een minister van Stikstof zijn? Bovendien mogen we in Zeeland weinig of niets doen aan de zoet water opgave, zo blijkt uit de reactie van het Rijk op de Zeeuwse gebiedsplannen. Wat gaan we dan in Zeeland wel doen? Wat de SGP betreft moet er een noodknop zijn waar we op kunnen drukken als blijkt dat het beleid na 22 november een andere kant op zal gaan.

Visserij
Het onderwerp visserij wordt in de Najaarsnota niet genoemd. Het is echter wel een sector die kenmerkend is voor Zeeland. Ook hier geldt dat een overheid betrouwbaar moet zijn. Veel vissers verkeren in grote onzekerheid. Het staat op de planning om de bodemberoerende visserij in de Voordelta per 1 januari 2024 te verbieden als compensatie van het aanleggen van de Tweede Maasvlakte. De SGP vindt het onrechtvaardig dat de visserijsector verantwoordelijk wordt gehouden voor de natuurcompensatie als gevolg van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Wij hebben daarom samen met steun van een groot aantal andere partijen een motie ingediend die het college oproept om bij de demissionair minister aan te dringen op herziening van het voorgenomen besluit, zodat er een einde komt aan de onzekerheid van vissers en zij meer tijd hebben om hun schepen aan te passen aan de nieuwe eisen.

Deltaweg
In het coalitieakkoord is een pakket met maatregelen opgenomen om de Deltaweg aan te pakken. Daarna hebben we er niets meer van vernomen. De SGP is benieuwd wanneer we de startnotitie tegemoet kunnen zien.

Samenwerking provincie en waterschap
Al lange tijd wordt er gesproken om de samenwerking tussen de provincie en het waterschap te verbeteren. Er is namelijk sprake van veel gezamenlijke doelen, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en biodiversiteit. Een goede samenwerking tussen beide overheden is van belang om die doelen te bereiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat financiën samengevoegd moeten worden. Beide overheden moeten stappen zetten om deze samenwerking te verbeteren.

Zaligheid politieke haantjes
Tot slot, politiek is belangrijk voor een land, voor een streek. Mensen moeten kunnen vertrouwen op een goede, betrouwbare overheid. Een overheid die woord houdt. Desondanks is alles wat we doen van tijdelijke aard. Alles is relatief. Hoe belangrijk wij ons werk ook vinden, misschien zelfs onszelf, later zal van ons niet gevraagd worden of we veel moties of wetsvoorstellen hebben gemaakt. We lezen hierover in de bergrede; een rede die Jezus uitsprak in Mattheüs 5. Daar staat niet: zalig zijn de politieke haantjes of zalig zijn degenen die hun gelijk halen. Daar staat wat anders, namelijk:
- Zaling zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
- Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden.
- Zalig zijn de zachtmoedigen; want zij zullen het aardrijk beërven.
- Zalig zijn die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid; want zij zullen verzadigd worden.
- Zalig zijn de barmhartigen; want hun zal barmhartigheid geschieden.
- Zalig zijn de reinen van hart; want zij zullen God zien.
- Zalig zijn de vreedzamen; want zij zullen Gods kinderen genaamd worden.

Als dit onze levenshouding mag zijn en we zo ons politieke werk mogen doen, dan is er hoop. Hoop voor Zeeland, hoop voor Nederland. De SGP wenst het college van Gedeputeerde Staten alle wijsheid en Gods zegen toe om de komende tijd aan de slag te gaan om het goede voor Zeeland te doen.