Ruimtelijke kwaliteit

Leefomgeving en volksgezondheid hangen nauw samen. Bouwen en bewaren betekent ook scherp toezien op de kwaliteit van de natuur, de planten en dieren en de leefomgeving. Bij elke ontwikkeling (investeringen, vergunningverleningen) moet worden nagegaan wat het effect is op de schepping. Ook moeten maatregelen worden getroffen om aantasting van het milieu en de leefomgeving te voorkomen. Recente milieukwesties in Zeeland laten zien dat het nodig is om aandacht aan ons milieu te schenken. Denk aan de vervuilde Westerschelde of projecten met thermisch gereinigde grond. Dit betekent een streng maar duidelijk milieubeleid voor bedrijven. Als de provincie verantwoordelijk is voor de handhaving moeten er fysieke (aangekondigde/onaangekondigde) controles bij bedrijven plaatsvinden. Dit betekent ook dat er scherpe keuzes worden gemaakt als het gaat om investeringen door de provincie zelf, zoals in de infrastructuur. Bedrijven krijgen vertrouwen als keer op keer blijkt dat men aan regelgeving voldoet. Bij niet te compenseren schade aan het milieu gaat een investering niet door. Met de provincie wordt gezocht naar een maatwerkgerichte oplossing. De provincie moet inzetten op het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven; dit kan door meer ruimte te creëren binnen de bestaande regels. Het aanleggen van stevige bufferzones rond grote bedrijventerreinen zorgt voor minder geluids- en stofoverlast voor de omgeving en voor meer milieugebruiksruimte binnen het bedrijventerrein.

Concreet:

  • Zo snel mogelijk een Schone Schelde verdrag met België en Frankrijk om afspraken te maken om het lozen door bedrijven te stoppen;
  • Vergroting van de milieugebruiksruimte rond bedrijventerreinen door de aanleg van bufferzones;
  • Bij niet te compenseren schade aan het milieu gaat een investering niet door;
  • Een streng en rechtvaardig handhavingsbeleid;
  • Zeeland is gebaat bij een omgevingsdienst die betrokken is en een meedenkende partner met voldoende budget;
  • De regionale uitvoeringsdienst moet goed benaderbaar zijn voor bedrijven voor vraagstukken over de uitleg van milieuregels. Dat bevordert de naleving ervan en geeft ook een goede basis voor adequate handhaving;
  • Ondermandatering van toezichtstaken kan, maar het blijft belangrijk dat de provincie zelf haar toezichtstaak kan blijven uitvoeren en aanspreekbaar blijft over genomen beslissingen.


Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.