Veiligheid

Voor een veilig buitengebied bepleit de SGP een integrale blik op het voorkomen van onveilige en ondermijnende activiteiten en een adequate hulpverlening. De komende jaren zullen veel agrariërs stoppen met bedrijfsactiviteiten waarbij bebouwing vrijkomt. Hierbij neemt de provincie een proactieve rol in om drempels bij stoppen en slopen te voorkomen en herbestemmingen mogelijk te maken. Richting het Rijk wordt actief gelobbyd om belastingregelgeving aantrekkelijker te maken voor stoppers zodat blokkades in regelgeving worden weggenomen. Nu de politie steeds minder capaciteit heeft, moeten groene boa’s en provinciaal toezichthouders voor effectiever optreden bewapend op pad kunnen.

De provincie heeft ook een belangrijke taak als het gaat om het toezicht op bedrijven met een hoger risicoprofiel (zogenoemde Brzo-bedrijven) en de handhaving van de vergunningen daarvan. Dit gebeurt in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), waarin ook samengewerkt wordt met gemeenten voor het uitvoeren van een aantal gemeentelijke toezichttaken. De kwaliteit van deze taken is voor de SGP van groot belang. Burgers moeten kunnen rekenen op een overheid die zorgt voor een gezonde leefomgeving.

Concreet:

  • De SGP heeft blijvend aandacht voor de aanrijdtijden van de ambulance en overige hulpdiensten in buitengebieden. We staan daarbij open voor alternatieven met betrekking tot de reguliere spoedambulance. Zo zijn er proeven met de Rapid Responder (volledige ambulance, alleen kan deze geen patiënt meenemen), de traumahelikopter en de MCA (Minder Complexe Ambulancezorg) die de planbare ritten verzorgt en daarmee de spoedambulances ontlast;
  • De SGP pleit voor een adequate informatievoorziening bij rampen en calamiteiten waarvoor de rampenzenders voldoende geëquipeerd moeten zijn;
  • Bij de minister bepleiten we bewapening van groene boa’s, zodat zij effectiever kunnen optreden tegen criminelen;
  • Bij het Rijk lobbyen we voor het vereenvoudigen van regelgeving voor agrariërs die stoppen, zodat bedrijfsgebouwen gesloopt of herbestemd kunnen worden om ondermijnende activiteiten te voorkomen.
  • Vakantieparken beschouwen we voortdurend vanuit een programma vitale vakantieparken, zodat deze niet verworden tot een vrijplaats van (ondermijnende) criminele activiteiten;
  • Vanuit onze toezichthoudende rol op bodemkwaliteit ondersteunen we gemeenten en omgevingsdiensten actief bij het opruimen van (drugs)afval in natuurgebieden en op agrarische percelen. Om blijvende milieuschade te voorkomen treden we snel op als provinciaal orgaan.

 



Terug naar overzicht

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.