6 november 2015

Algemene beschouwingen Begroting 2016

Perspectief bieden voor Zeeland. Dat kunnen we bereiken door meer dan ooit in te zetten op krachten bundeling. In dit kader wordt o.a. gedacht aan de Tafel van 15. Een nieuwe aanpak van dit overleg is nodig. Ook hecht de SGP veel waarde aan een gemeenschappelijk vertrekpunt vanuit gemeenten, waterschap en Provincie als het gaat over externe spiegeling t.b.t. Zeeuws Brede Samenwerking en belangbehartiging.
 
Financiële situatie
De aanpak van de financiële problematiek komt grotendeels overeen met het coalitieakkoord. De SGP-fractie heeft echter vragen over de incidentele bezuiniging van 1 miljoen op materiële uitgaven die komt te vervallen. Het College heeft aangegeven dat men dit geld niet meer nodig heeft, maar de laatste tijd zijn op diverse projecten tegenvallers aan het licht gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de tegenvaller van 3 miljoen op het project Waterdunen. Door deze bezuiniging te schrappen, wordt volgens de SGP geen goed signaal afgegeven. Fractievoorzitter Roeland: ‘’Waarom snijden we niet in eigen vlees?’’
 
Actiepunten uit het coalitieakkoord
De SGP vindt het belangrijk dat er op korte termijn een plan van aanpak komt voor de interne reorganisatie. Dit plan zou gecombineerd moeten worden met het plan van aanpak n.a.v. het externe rapport over de Sloeweg.
Fractievoorzitter Roeland pleitte voor het in gezamenlijkheid tussen GS en PS opstellen van uitgangspunten voor de visie op de Westerschelde en Oosterschelde. Het is van groot belang dat Provinciale Staten vanaf het begin in dit proces betrokken worden.
De SGP zou graag zien dat er minimaal eens per jaar een overzicht geboden wordt met de stand van zaken van de actiepunten uit het coalitieakkoord.
 
Andere onderwerpen
De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt laat nog altijd te wensen over. Met name het aanbod uit onderwijs voor technische beroepen vormt een probleem. De SGP verzoekt het College om deze problematiek niet uit het oog te verliezen. De problematiek heeft een nieuwe impuls nodig om tot een oplossing te komen.
Recentelijk is bekend geworden dat het project Waterdunen met een tekort van 3 miljoen kampt. De SGP wil graag weten of die tegenvallers nog niet eerder bekend waren. Dhr. Roeland: ‘’Blijft het hierbij? Is er een goede inschatting van eventuele andere risico’s gemaakt?’’ De SGP pleit voor het kijken naar de mogelijkheden van versoberingen, maar ook naar de scope van het project.
 
Infrastructuur
De Zanddijk in Yerseke verkeert in slechte toestand. De weg heeft een groot economisch belang. Aanpak van deze toestand moet volgens de SGP prioriteit hebben.
 
Kortom, de verschillende overheden en niet-publieke organisaties dienen de krachten te bundelen. Daarbij is belangrijk om niet te vergen in Wiens dienst wij staan. Ook voor democratisch gekozen bestuurders en volksvertegenwoordigers geldt ten diepste dat ze in dienst staan van God. Fractievoorzitter Roeland citeerde een stukje van Johannes Calvijn uit zijn Institutie: “De Heere heeft niet alleen betuigd dat het ambt van de overheden Hem aangenaam en welgevallig is, maar door zeer eervolle blijken van instemming heeft Hij ons bovendien op indrukwekkende wijze bepaald bij de grote waarde ervan. Om er enkele te noemen: wanneer allen die een overheidsambt bekleden “goden” worden genoemd, mag niemand denken dat die benaming niet zoveel te betekenen heeft, want daarmee wordt te kennen gegeven dat zij een opdracht van God hebben, dat ze met Goddelijk gezag bekleed zijn, dat ze in alle opzichten God vertegenwoordigen en in zekere zin Zijn plaatsvervangers zijn. Dat is geen verzinsel van mij, maar het is de uitleg die Christus zelf geeft.
Dit betekent toch niets anders dan dat zij hun werk als opdracht van God gekregen hebben, om Hem in hun ambt te dienen.“
 
De SGP wenst het College bij de uitoefening van haar verantwoordelijke taak kracht en wijsheid toe en hoopt dat zij die kracht en wijsheid om te werken aan perspectief voor Zeeland, zoeken bij Hem die dat alles kan schenken.