8 juli 2016

Campus Zeeland! Onderscheidend zijn

Zeeland heeft een unieke uitgangspositie om de economie te versterken via een investering in onderwijs en onderzoek. Regio’s die economisch groeien doen dat op basis van kennis en innovatie. Daarbij gaat het om banen uit alle onderwijsniveaus. In Zeeland prijken veel onderwijsinstellingen van middelbaar onderwijs, mbo en hbo bovenaan allerlei lijstjes. Dat is een reden om trots op te zijn.

De SGP is dan ook positief over Campus Zeeland. Statenlid Van den Berge: ‘’Een goede kennisinfrastructuur is het vliegwiel voor economische structuurversterking.’’ Samenwerking tussen overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen is daarbij een voorwaarde. Campus Zeeland zet die woorden om in daden. Op termijn kunnen zeer getalenteerde jongeren terecht in het Centrum voor Onderwijsexcellentie.

In het Deltaplatform komen allerlei initiatieven samen op het gebied van deltatechnologie. Het Delta College biedt opleidingen aan waarin Zeeland onderscheidend kan zijn. Opleidingen waarin het specifiek Zeeuwse onderscheidend is. Het gaat dan om opleidingen die zich richten op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van water & veiligheid, water & energie, water & food.

Ten aanzien van het initiatief voor een Tweede College naast het huidige succesvolle University College Roosevelt wat zich richt op een technisch programma, gaat misschien een deur dicht, maar elders wellicht weer een andere deur open. De SGP is nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen rondom dit zogenoemde bèta college. Daarnaast vraagt de SGP zich af of er ook nog andere varianten onderzocht worden door Gedeputeerde Staten.

Statenlid Van den Berge: ‘’Wij juichen initiatieven toe die de aansluiting onderwijs – arbeidsmarkt verbeteren, zoals het Huis van de Techniek en het Centrum voor Techniek, omdat er voor sommige beroepen vraag is naar geschoolde vakmensen, maar de vacatures hiervoor moeilijk te vervullen zijn in onze provincie.

De SGP-fractie wacht het Masterplan af dat eind dit jaar komt, waarin nadere voorstellen staan met de meest kansrijke onderdelen uit Campus Zeeland.