19 maart 2024

Meer aandacht voor kerken en muziekonderwijs

Vrijdag 15 maart stond het Koersdocument Cultuur en Erfgoed op de agenda van Provinciale Staten. Het document omschrijft de ambities voor cultuur en erfgoed van het college van Gedeputeerde Staten tot en met 2032. Statenlid Kees van den Berge verwoordde het SGP-standpunt ten aanzien van het Koersdocument. 

Bij het bepalen van de koers, horen richtinggevende uitspraken. Ik heb er 6 voor u: twee citaten uit het coalitieakkoord, één aanbeveling, twee moties en een slotopmerking. Om te beginnen de twee passages uit het coalitieakkoord, waar de SGP grote waarde aan hecht.

Twee passages uit het coalitieakkoord

Ten eerste willen wij wijzen op de zin ‘dat we het in Zeeland van belang vinden dat organisatoren van festivals en evenementen, net als afgelopen jaren, respect hebben voor de gevoelens van alle Zeeuwen’. Onze vraag aan het college van Gedeputeerde Staten is: hoe gaan jullie hiermee om als jullie gesprekken hebben met organisatoren?

''Mede daarom is het van belang dat organisatoren van festivals en evenementen, net als in de afgelopen jaren, respect hebben voor de gevoelens van álle Zeeuwen.''

De tweede richtinggevende uitspraak gaat over dat we het huidige palet aan gesubsidieerde festivals en podia tegen het licht willen houden en bezien of de keuzes die in het verleden zijn gemaakt, nog steeds de juiste zijn. De SGP is van mening dat er bij de herijking van subsidies een verschuiving dient te komen dat we minder geld naar grote festivals laten gaan en dat er juist meer geld moet naar kleinschalige lokale Zeeuwse initiatieven die de leefbaarheid vergroten. Dus dicht bij de mensen in de dorpen en de wijken.

Aanbeveling van de SGP

Dan onze aanbeveling. Die gaat over maritiem erfgoed. Dat mag van ons meer aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine haventjes en steigers in bijvoorbeeld Kats en Westkapelle.

Twee moties

Dan hebben we nog twee moties. We hebben een motie gemaakt gericht op de kerken in Zeeland en een gericht op het muziekonderwijs in onze provincie. 

Provinciale aandacht voor kerken
Bij ambitie 4 in het koersdocument staat: in lijn met het verdrag van Faro cultuur en erfgoed beter te behouden, toegankelijk maken en benutten voor iedereen. In 2018 heeft de SGP samen met PvdA al een opmerking gemaakt over het maken van kerkenvisies. We hebben toen samen een motie gemaakt om beeldbepalende kerkgebouwen te behouden. Die motie is unaniem gesteund door de Staten. In 2020 is begonnen met het maken van kerkenvisies door de Zeeuwse gemeenten. Dit jaar hopen alle gemeenten deze af te hebben. We dienen nu als provincie de volgende stap te zetten. Op basis van een provinciaal totaaloverzicht (analyse van het bestand dat is opgebouwd over de toekomst van alle kerkgebouwen) moeten we nu onderzoeken hoe we als provincie en gemeenten samen kunnen werken in het borgen van de toekomstbestendigheid. Daarnaast is er een behoefte aan een professionele organisatie voor het beheren en exploiteren van kerkgebouwen. Wij zouden graag zien dat er onderzoek gedaan wordt of het mogelijk is dat de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, naar het voorbeeld van de Stichting Oude Groninger Kerken, een professionaliseringsslag kan maken. De motie is aangenomen. 

Muziekonderwijs in Zeeland
Dan hebben we nog een tweede motie over het provinciale muziekonderwijs in Zeeland. In de commissie Economie op vrijdag 1 maart 2024 heeft de SGP-fractie haar zorg uitgesproken over het muziekonderwijs. In het Koersdocument Cultuur en Erfgoed 2025-2032 wordt bij ambitie nummer 5 gezegd: jongeren zijn de toekomst van de sector. Meer jongeren waarderen, produceren en nemen deel aan cultuur en erfgoed.

De SGP ziet vijf problemen in Zeeland als het gaat om muziekonderwijs. Het eerste probleem is dat voor veel jongeren en hun ouders het muziekonderwijs vrij duur is. Het tweede probleem betreft de Muziekschool Zeeland. Deze had over 2022 en 2023 een tekort van 500.000 euro. Het derde probleem is dat talentonwikkeling met het programma Brug voor Talent nu gefinancierd is met tijdelijk geld. Dit dient structureel gefinancierd te worden. Het vierde probleem is dat gemeenten kunnen besluiten om de eenmalige reparatie niet structureel mee te nemen in hun deelnemersbijdrage. Als dat gebeurt dan kunnen gedwongen ontslagen bij de Muziekschool Zeeland niet worden uitgesloten. Tot slot verwachten gemeenten, binnen een aantal jaar, minder geld uit het Gemeentefonds en dan kunnen zij besluiten om te bezuinigen op muziekonderwijs.

D.m.v. de motie (die overigens is aangenomen) wil de SGP dat het muziekonderwijs steviger verankerd wordt. Nadrukkelijk wil ik hier aangeven dat we als provincie onze eigen rol hebben en dat we alleen initiatieven steunen die niet duidelijk de verantwoordelijkheid van een bepaalde partij zijn en daardoor buiten alle kaders vallen.

Wij beogen met deze motie drie dingen:

  • Impliciet geven we richting gemeenten het signaal af dat muziekonderwijs voor Zeeuwen belangrijk is en dat het steviger verankerd moet worden;
  • Samen met gemeenten dient het college te zoeken naar een stevigere verankering;
  • Via de politieke lijn kunnen we allen, samen met gemeenteraadsleden en wethouders, naar de Tweede Kamerfracties aangeven dat het muziekonderwijs niet mag verschralen op het platteland.

Tot slot, bij het bepalen van de koers, horen richtinggevende uitspraken. In dit koersdocument lijken vooral de wettelijke taken van belang. Daarmee komt het erfgoed er wat bekaaid af. In het bestedingsprogramma kwaliteitsimpuls erfgoed 2024 vond de SGP dit veel beter tot zijn recht komen. Daarin worden bewuste (en goede) keuzes gemaakt, die wij in het koersdocument helaas niet terug zien komen. Wij zijn van mening dat dit er alsnog in moet.