1 juni 2023
Naamswijziging Hedwigepolder van de baan
Op 19 mei berichtte Omroep Zeeland dat het Grenspark Groot Saefthinge een nieuwe naam zoekt voor de Hedwigepolder. De provincie geeft aan: ''We zoeken wel iets waarmee we het verleden achter ons kunnen laten.'' De SGP was verbaasd over deze gang van zaken en vroeg zich af of er voldoende rekening gehouden wordt met alle gevoelens die in het verleden met deze ontpoldering gepaard zijn gegaan. Om die reden hebben SGP-Statenleden Joan van Burg en Harold van de Velde schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks provinciebestuur. Inmiddels zijn de antwoorden ontvangen.
Wedstrijd
Er was een wedstrijd uitgeschreven waarbij mensen een nieuwe naam konden opgeven voor de Hedwigepolder. Het Grenspark Groot Saefthinge had een wedstrijdcommissie in het leven geroepen en uit alle inzendingen zou op 11 juni de nieuwe naam bekend gemaakt worden. De winnaar zou “eeuwige roem” krijgen met zijn/haar ingediende naam op een bord en een luchtballonvaart voor 2 personen op een moment naar eigen keuze in Zeeuws-Vlaanderen.
Naamswijziging ongepast
De provincie zei op Omroep Zeeland: "We zoeken wel iets waarmee we het verleden achter ons kunnen laten". De SGP was verbaasd over deze gang van zaken en vroeg zich af of er voldoende rekening gehouden werd met alle gevoelens die in het verleden met deze ontpoldering gepaard zijn gegaan. Jarenlang hebben veel mensen gestreden voor behoud van de polder, zowel buiten als binnen de politiek. Bij het inlaten van water in de polder is er ook bewust voor gekozen om geen feestelijke activiteiten te organiseren. Teleurstelling over de hele gang van zaken overheerst bij veel mensen. Juist daarom vindt de SGP het niet gepast om een feestelijke activiteit van de naamsverandering te maken. Met daarbij de vraag of de naam wel veranderd moet worden. Ondanks dat het geen polder meer is, wint het aan kracht om het zo te blijven noemen zodat we in het heden de vraag blijven stellen waarom het nog steeds een polder heet terwijl er water doorheen stroomt. Met daarbij de gedachte dat we in Zeeland ons altijd moeten verzetten tegen ontpoldering.
Vragen aan en antwoorden van het provinciebestuur
1. Welke opdracht heeft het Grenspark Groot Saefthinge gehad van de provincie over de verandering van de naam?
Het initiatief is tot stand gekomen in gesprekken tussen de partners van het grenspark, waaronder de Provincie Zeeland. Vanuit de werkwijze van het Grenspark Groot Saeftinghe is gekozen om de directe omgeving daarbij te betrekken.
2. Welke kaders heeft het college meegegeven?
Vanuit het grenspark zijn als kaders meegegeven dat de naam moet passen bij de identiteit van het grenspark en bij het verleden van de polders.
3. Hoeveel bedragen de totale kosten van de wedstrijd?
Indien dit was doorgezet betrof dit inzet personeel en de prijs van een ballonvaart voor twee personen (318,- euro incl. BTW), voor de inzender van de geselecteerde naam van het gebied. Deze kosten (zowel personeel als prijs) zouden ten laste van budget Natuurpakket Westerschelde (het van het Rijk verkregen budget) komen.
4. Wat is de overweging geweest om deze feestelijke actie op te zetten in relatie tot de sobere gebeurtenis van het inlaten van het water in het gebied?
Wat ons betreft was de intentie geen feestelijke actie, maar een manier om met de streek vooruit te kijken naar de toekomst van het gebied.
5. Is het college met ons van mening dat gelet op de gevoelens van veel Zeeuwen het niet gepast is om op een feestelijke wijze met een wedstrijd en prijzen van de naam ‘Hedwigepolder’ af te komen?
Op dinsdag 23 mei jl. heeft ons college naar aanleiding van de recente aandacht in de Zeeuwse media en de politiek, de naamwedstrijd besproken en is geconcludeerd dat dit niet het juiste moment is voor dit initiatief. De wedstrijd rakelt nu oude discussies en emoties op en geeft daardoor geen invulling aan de intentie om vooruit te kijken naar de toekomst van het Hedwige -Prospergebied en de totale omgeving.
6. Op welke wijze gaat het college in gesprek met het Grenspark Groot Saefthinge en de wedstrijdcommissie om te bezien hoe er recht gedaan kan worden aan de gevoelens van veel Zeeuwen over het ontpolderen van de Hedwigepolder?
Wij hebben onze afweging bij de andere betrokken partners van het grenspark neergelegd. Deze partners hebben daarvoor begrip getoond en zijn meegegaan met het stopzetten van de prijsvraag.