9 juli 2014

Nieuwe én vertrouwde gezichten voor de SGP bij Statenverkiezingen 2015

Op D.V. 18 maart 2015 vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten plaats. De SGP maakt als één van de eerste partijen haar concept-kandidatenlijst bekend. George van Heukelom zal na de Statenverkiezingen niet meer terugkeren als gedeputeerde. Van Heukelom heeft dat zelf besloten. Sinds 2003 is Van Heukelom gedeputeerde in Zeeland voor de SGP. In september wordt bekend gemaakt wie de beoogde opvolger wordt.

Huidig fractievoorzitter Goos Roeland is bij de komende Statenverkiezingen beoogd-lijsttrekker. Roeland (64 jaar, Tholen) zal hiermee de eerste plek op de concept-kandidatenlijst innemen. In de achterliggende perioden was hij ook waarnemend voorzitter van Provinciale Staten. Roeland nam twee jaar geleden afscheid als clustercoördinator milieu en bouwen bij de gemeente Tholen.   
De nummer twee is Harry van der Maas (42 jaar, Aagtekerke) en bijna acht jaar lid van Provinciale Staten. Hij heeft zich in de afgelopen tijd ingezet voor een betere bereikbaarheid van Zeeland, de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt en verkeersveiligheid. In het dagelijks leven is Van der Maas directeur van een basisschool op Walcheren.

Nummer drie en vier betreffen respectievelijk Ad Dorst en Joan van Burg die na de verkiezingen hun derde termijn als Statenlid inluiden. Dorst (45 jaar, Yerseke) is werkzaam als directeur van een verlichtingsbedrijf en Van Burg (32 jaar, Terneuzen) is projectleider bij een grote bouwonderneming. Van Burg kenmerkt zich in de Staten als iemand die veel kennis en ervaring heeft op het gebied van natuur en milieu, een belangrijke kerntaak van de provincie. Ad Dorst zal zijn kennis over economie en financiën opnieuw inzetten bij een volgende Statenperiode. Beide heren keren dan ook na de verkiezingen terug in de Staten.

Nieuwkomers in de top van de lijst zijn Harold van de Velde op de vijfde plaats en Kees van den Berge op plek zes. Van de Velde (23 jaar, Goes) is inmiddels vier jaar werkzaam als fractiemedewerker voor de SGP-Statenfractie en kent de provinciale politiek hierdoor van binnen en buiten. Vorig jaar studeerde hij af als bestuurskundige en doet nu opdrachten voor diverse overheden. Kees van den Berge (55 jaar, Burgh-Haamstede) is een bekende in de Zeeuwse politiek als raadslid en fractievoorzitter van de SGP op Schouwen-Duiveland. Mocht Van den Berge gekozen worden als lid van Provinciale Staten, zal hij zijn werkzaamheden in de gemeenteraad neerleggen. In het dagelijks leven is hij docent bij het Hoornbeeck College.

In het geval dat de SGP een gedeputeerde mag leveren in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten of de partij vijf zetels behaalt, zal de nummer vijf een zetel in de Staten innemen. Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid dat beide opties aan de orde zijn zodat er een beroep gedaan wordt op nummer zes van de lijst.

De SGP rekent bij de verkiezingen op D.V. 18 maart 2015 op het binnenhalen van de vijfde zetel. De partij verloor tijdens de verkiezingen in 2010 deze vijfde zetel door de hoge opkomst, ondanks dat het stemmenaantal voor de SGP in Zeeland met meer dan duizend stemmen groeide.

De concept-kandidatenlijst wordt dit najaar voorgelegd bij alle leden via de kiesverenigingen. Het bestuur van de Provinciale Afdeling zal in december na de ledenvergadering de definitieve lijst vaststellen.