31 mei 2016

Provincie bereidt mee te werken aan oplossing voor verbeterde doorstroming Zierikzee-Rotterdam

‘’De provincie zal het voortouw nemen om tot een totaalplan voor verbeteringen van de Midden-Zeeland route te komen.’’ Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SGP over de bereikbaarheid van Zeeland via de N59.

Onderstaand de vragen van de SGP met daaronder de antwoorden van Gedeputeerde Staten.

1. Heeft het College van Gedeputeerde Staten kennis genomen van de berichtgeving dat de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee één miljoen euro beschikbaar stellen voor verbreding van de N59?
Ja. Beide gemeenten sluiten aan bij het initiatief van de Provincie Zuid-Holland om de minister van I&M te overtuigen maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid en doorstroming op het Zuid-Hollandse deel van de N59 te verbeteren. De Provincie Zuid-Holland heeft voor cofinanciering een bedrag van € 10 miljoen in het Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur gereserveerd.
 
2. Onderschrijft het College de noodzaak om de grootste knelpunten van de bereikbaarheid van Zeeland via de N59 (Zierikzee-Rotterdam) aan te pakken in overleg met de Minister en andere overheden?
Ja, sinds 2012 zijn wij hierbij betrokken. Op 12 mei j.l. was er bestuurlijk overleg over de aanpak van de problematiek op het Zuid-Hollandse deel van de N59. Alle aanwezige partijen zijn bereid een positieve bijdrage te leveren aan een plan van aanpak dat tijdens het BO MIRT in het najaar aan de Minister aangeboden gaat worden. Naast gedeputeerde Van der Maas waren bij dat overleg aanwezig bestuurlijk vertegenwoordigers van de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen Duiveland, de HID's van de RWS-onderdelen Zee en Delta en West Nederland Zuid en een vertegenwoordiger van het Ministerie van I&M.
 
3. Is het College het met de SGP-Statenfractie eens dat de Provincie Zeeland als belangrijke partner niet mag ontbreken bij het vinden van oplossingen voor een verbeterende doorstroming Zierikzee-Rotterdam?
Ja. Betrokkenheid is die van partner voor de maatregelen op korte termijn voor het deel van de N59 op Goeree-Overflakkee. Voor de totale Midden-Zeeland route (A256, N256, Zeeuws deel N59) zullen wij het voortouw nemen om tot een totaalplan voor verbeteringen te komen.
 
4. Is het College voornemens om op korte termijn in overleg te treden met de gemeente Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Provincie Zuid-Holland om gezamenlijk oplossingen uit eerdere onderzoeken met bijbehorende financiële bijdragen voor te leggen aan de Minister?
Zie antwoord 2. Aanpak en overleg gaan momenteel over verbeteringen op de korte termijn aan een rijksweg op Zuid-Hollands grondgebied. Wij zien het als taak van de wegbeheerder Rijkswaterstaat, met eventuele cofinanciering van gemeenten en provincie ZH, om de kosten voor deze verbeteringen te dragen. Wanneer verzocht zal worden om een cofinancieringsbijdrage, dan zullen wij dat overwegen.