20 juni 2017

SGP krijgt minister Kamp in beweging

De commissie Balkenende publiceerde in juni 2016 het rapport ‘Zeeland in stroomversnelling’ met adviezen om de Zeeuwse economie te versterken. De provincie vroeg herhaaldelijk om steun van het Rijk om deze adviezen ten uitvoer te brengen. Tevergeefs, want minister Kamp was niet in beweging te krijgen. Totdat de SGP een motie indiende. ‘’Als minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn poot stijf houdt, gaan we het als Kamer zelf regelen’’, zei Tweede Kamerlid Dijkgraaf (SGP).

Een motie van Tweede Kamerlid Bisschop (SGP), die wegens ziekte werd vervangen door Dijkgraaf, werd aangenomen. De motie verzocht de regering om duidelijk te maken op welke wijze het kabinet steun verleent, inclusief vastlegging van de financiële dekking in de begroting voor 2017, aan de uitvoering van de adviezen van de commissie Balkenende. Middels een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kamp vandaag uitvoering gegeven aan de motie.

Kamp schrijft de Tweede Kamer dat het Rijk definitief 25 miljoen euro investeert in de Zeeuwse economie. In de afgelopen maanden is er intensief overleg gevoerd tussen het Rijk, de provincie Zeeland en regionale partijen om de adviezen van de commissie Balkenende concreet te maken. Het investeringsprogramma zet in op versterken van de economische clusters in Zeeland, intensievere samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven en met andere regio's en het Rijk. Er zijn zes projecten uitgewerkt die een robuuste bijdrage kunnen leveren aan de Zeeuwse economie en waar Zeeland op korte termijn mee aan de slag kan gaan. Op deze manier wordt er ruim 60 miljoen euro geïnvesteerd in de Zeeuwse economie, waaraan het Rijk 25 miljoen en de regio 38 miljoen euro bijdraagt.

Minister Kamp: ‘’Samenvattend constateer ik dat met het Investeringsprogramma en de projectvoorstellen een bijzondere prestatie is neergezet de afgelopen periode. Met een doelgerichte aanpak, gezamenlijke inspanningen van regio en rijk kunnen concrete stappen worden gezet. Met het onderhavige Investeringsprogramma en de bijbehorende projectvoorstellen heeft Zeeland de basis gelegd voor een stroomversnelling in het versterken van de economische structuur en werkgelegenheid.”