13 februari 2015

SGP teleurgesteld met het verminderen van het aantal geborgde zetels in het Waterschap.

Tijdens de Statenvergadering van 13 februari 2015 hebben Provinciale Staten met een kleine meerderheid het statenvoorstel ‘minder geborgde zetels Waterschap’ aangenomen. De SGP is niet blij met dit besluit en vindt het onbegrijpelijk dat de Partij voor Zeeland de voorstanders voor het verminderen van de geborgde zetels aan een meerderheid helpt. Als gevolg van dit besluit zal het aantal zetels voor boeren en bedrijven in het bestuur van het Waterschap teruggaan van 9 naar 7.

De SGP zag geen aanleiding om het aantal geborgde zetels in het Waterschap te verminderen, aangezien de basis waarop dit aantal is gebaseerd tussen nu en 2011 niet is gewijzigd. Volgens de SGP was er geen reden om op dit moment het zetelaantal ter discussie te stellen.

Eind december 2013 heeft de Minister beloofd het waterschapsbestel en de wettelijke systematiek van de geborgde zetels  te zullen evalueren. In deze evaluatie zou de vraag naar het nut en de noodzaak van de geborgde zetels meegenomen worden. De SGP had liever op deze evaluatie gewacht, alvorens het debat te voeren over het aantal geborgde zetels.

Bovendien had de SGP liever gezien dat er pas na de Waterschapsverkiezingen een besluit over dit voorstel was genomen in het kader van fatsoenlijk besturen. Fractievoorzitter Goos Roeland: ‘’Het is niet zorgvuldig om nu net voor de verkiezingen het aantal geborgde zetels te wijzigen.’’