5 februari 2014

SGP verbolgen over positie van Zeeland bij herinvoering van de Zeven Provinciën

Het huidige Kabinet is al geruime tijd bezig met de zogenaamde herindeling van Provincies. Eerder sneuvelde het plan voor de vorming van vijf landsdelen door gebrek aan draagvlak. In de Telegraaf van woensdag 5 februari 2014 blijkt dat Minister Plasterk nu voor de herinvoering van de Zeven Provinciën gaat. Opvallend is dat nu wordt gesteld dat Friesland, Brabant en Limburg zelfstandig mogen blijven. Citaat: “In Friesland, Brabant en Limburg signaleert de PvdA-bewindsman een sterke eigen identiteit en de meeste weerstand tegen samengaan met een andere provincie.” (Telegraaf, 5-2-14) In hetzelfde artikel stelt de Minister dat Zeeland en Zuid-Holland met elkaar moeten gaan praten.

Uit een peiling van EenVandaag bleek vorig jaar dat 73% van de Zeeuwen tegen een fusie is met andere provincies. Daarmee stond Zeeland op de derde plaats als het gaat om de meeste weerstand tegen de plannen van Plasterk. Ondervraagden gaven aan dat de afstand tussen de politiek en burger te groot wordt en dat de Zeeuwse identiteit verloren gaat.

De SGP-Statenfractie is verbolgen over het feit dat het Kabinet niet dezelfde argumentatie gebruikt voor een zelfstandig Zeeland, zoals bij Friesland, Brabant en Limburg wel wordt gedaan. Immers, het draagvlak voor een superprovincie met daarin Zeeland en Zuid-Holland is uitermate gering onder onze inwoners, de afstand tussen politiek en burger wordt te groot en de Zeeuwse identiteit komt onder grote druk te staan. Per slot van rekening is het nog steeds de vraag welk probleem de Minister op wil lossen met deze aanpak. De Minister is momenteel bezig met het schrijven van een wetsvoorstel. De SGP vindt het daarom van groot belang dat de Provincie Zeeland op korte termijn haar standpunt overbrengt aan het Kabinet.

Statenlid en SGP-fractievoorzitter Goos Roeland heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten:

Vragen:

1. Heeft het college kennisgenomen van het bericht in de Telegraaf van 5 februari 2014 dat Minister Plasterk een samenvoeging van Zeeland en Zuid-Holland voorstaat? 

2. Is het College het met de SGP eens dat er in Zeeland een sterke identiteit aanwezig is en grote weerstand tegen een fusie met Zuid-Holland?

3. Is het College bereid om op zeer korte termijn in een brief aan het Kabinet aan de orde te stellen dat zelfstandigheid van Zeeland van belang is vanwege dezelfde redenen die worden aangevoerd door de Minister bij de zelfstandigheid van Brabant, Limburg en Friesland?