5 februari 2016

Standpunt SGP over Kadernota grondbeleid en vastgoed

Het stelt de SGP tevreden dat de Kadernota grondbeleid en vastgoed een bundeling vormt van bestaande en nieuwe beleidsstukken van de provincie. De SGP is er voorstander van om op deze manier van bundeling tot eenvoudigere besluitvorming te komen.
De rol van de provincie in het stedelijke gebied zal de komende tijd een verkenning zijn. De SGP kan zich daarom in eerste instantie vinden in de passieve rol, maar wil wel weten waar voor andere partijen de meerwaarde zit voor deze rol en of de provincie voldoende capaciteit heeft om deze taak uit te voeren. In de loop van de tijd kan er, indien hier vraag naar is, gekeken worden naar een meer actieve rol.

De grondbank vormt voor de SGP een aangelegen punt. Dit instrument dient duurzaam in stand gehouden te worden. Statenlid De Visser: ‘’We maken ons zorgen over de invulling van het beleid en de kaders rond de grondbank. Het aanschaffen van meer grond lijkt geen haalbare investering te zijn binnen de begroting. Taak is om toe te werken naar een flexibele grondbank waar een goede strategie en een goed plan achter ligt, zodat de aanwezige hoeveelheid grond voldoende is om de vrijwillige verwerving te kunnen uitvoeren.’’

Binnen het huidige beleid stromen meevallers op verkochte grond rechtstreeks de algemene reserves in. De herinvesteringswaarde van grond ligt vaak hoger, waardoor er minder hectares grond teruggekocht kunnen worden. De SGP is voor het instellen van een bestemmingsreserve, zodat hogere herinvesteringen opgevangen kunnen worden. De vraag is echter wel of de hoeveelheid grond hiermee op peil gehouden kan worden. Statenlid De Visser: ‘’We roepen het College op om dit in de beleidsnota te onderbouwen. Daarnaast zien we graag een onderbouwing van de te hanteren norm voor de bestemmingsreserve en de invloed die het instellen van een bestemmingsreserve op de algemene reserve heeft.’’

In de beantwoording van de vragen van de SGP, heeft gedeputeerde Schönknecht toegezegd dat het College aan de slag gaat met opstellen van kaders voor het instellen van een bestemmingsreserve. Het College steunt het standpunt van de SGP om een buffer aan te houden om te kunnen voldoen aan gestegen grondprijzen.