10 juni 2017

Verbod varend ontgassen

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest rondom het verbod op varend ontgassen. De Provincie Zeeland heeft voorgesteld het verbod op varend ontgassen van benzeen en benzeenhoudende koolwaterstoffen op te nemen in de Provinciale milieuverordening. Een goede zaak vindt de SGP. Maar dan wel met de mogelijkheid om daadwerkelijk aan het verbod te kunnen voldoen. Dat is in Zeeland niet het geval.

Een verbod op varend ontgassen in Zeeland is belangrijk. Het gaat over benzeenhoudende gassen die slecht zijn voor mens en milieu. Het verbod beoogd emissiereductie van benzeenhoudende stoffen, het beëindigen van ‘ontgassingstoerisme’ en het afgeven van een signaal aan het Rijk en internationale overheden dat Zeeland snel een definitieve oplossing wil voor het varend ontgassen. Er zijn alternatieven beschikbaar voor varend ontgassen, echter niet in Zeeland. Juist dat gegeven is de SGP een blok aan het been. Er is momenteel en op korte termijn onvoldoende capaciteit om te ontgassen. De SGP is van mening dat het onredelijk is om een verbod op varend ontgassen op te leggen terwijl er geen mogelijkheid is om redelijkerwijs aan het verbod te voldoen.

Statenlid Van Burg: ‘’Als je een verbod instelt, is het van groot belang dat schippers en verladers zich aan dat verbod kunnen houden. Anders is het verbod een wassen neus.’’ Momenteel zijn er in Zeeland geen ontgassingsinstallaties operationeel. De SGP heeft samen met een aantal andere partijen een motie ingediend – die aangenomen is – waarin Gedeputeerde Staten (GS) wordt opgedragen tot uiterlijk 1 juli 2018 een generieke vrijstelling te verlenen voor het varend ontgassen. In tussentijd moet GS in overleg met de sector om zo spoedig mogelijk een ontgassingsinstallatie te realiseren. De SGP is van mening dat daarmee een zorgvuldig besluit genomen is. Een verbod dat na te leven is, zodat er ook gehandhaafd kan worden. 

{iframe=https://sdk.companywebcast.com/sdk/player/?id=06de26e5-f08c-4cb6-b36d-0a3288a53135&offsets=2017-06-09T12:26:07.704Z,2017-06-09T12:31:20.451Z&width=1280&height=720}