20 december 2022

Verkoop Sloecentrale

Vanuit de gedachte 'de bezem door de PZEM' hebben wij u eerder op de hoogte gehouden van verschillende ontwikkelingen binnen de PZEM. In dat kader heeft de SGP in de Statenvergadering van 16 december jl. steun gegeven aan het voorstel tot verkoop van PZEM aan een Tsjechisch energiebedrijf. Vegen we daarmee niet al te driftig de PZEM schoon?

Een belangrijk onderdeel van het debat ging immers over de vraag of verkoop van een energiecentrale tijdens een energiecrisis, aan ook nog eens een buitenlandse partij, wel zo verstandig is. Hoewel dit in eerste reactie niet verstandig voelt, denken wij als SGP wel dat dit een passende route is. Statenlid Wim Kok legt uit waarom: 

  1. De verantwoording en invloed op warme voeten en voldoende stroom ligt meer bij het Rijk dan bij de provincie. Gezien de drastische maatregelen die momenteel genomen worden, is dit zelfs voor het Rijk al lastig genoeg. Laten wij daarin onze plaats weten. Daarbij heeft minister Jetten van Klimaat en Energie laten weten geen bezwaar in deze verkoop te zien.
  2. De werkgelegenheid en toekomst voor het personeel is eveneens een belangrijke overweging in ons standpunt. De Ondernemingsraad (OR) van PZEM heeft duidelijk aangegeven deze verkoop te steunen en comfort te halen uit de garantie op werkgelegenheid voor de komende twee jaar.
  3. De verkoop past in de strategie die de provincie als aandeelhouder heeft en de verkoopprijs is tenminste marktconform. In de aandeelhoudersstrategie is uitgesproken dat commerciële activiteiten niet bij een publieke aandeelhouder passen. De ontwikkelingen in het afgelopen half jaar hebben dit ook laten zien. Door de sterk stijgende energieprijzen in combinatie met de voorverkochte stroom was de ongeveer 1,5 miljard euro vermogen maar net voldoende om aan alle garantieverplichtingen te voldoen. Deze grillige risico's dienen door commerciële marktpartijen te worden gedragen. Niet door u als inwoner van Zeeland.

Wat wel op het bordje van u als inwoner hoort, is de opbrengst van deze transactie. Deze verkoop levert enerzijds ongeveer 200 miljoen euro op en anderzijds nemen de risico's fors af of vervallen zelfs. Daarom is na het overgangsjaar 2023 op basis van de huidige inzichten in 2024 ruimte voor een uitkering van 600-800 miljoen euro aan (super)dividend, zo hebben wij berekend. Op dit punt heeft de SGP duidelijk positie gekozen door daar nu reeds afspraken over te willen maken. Boter bij de vis! Met steun van andere partijen heeft Gedeputeerde Staten toegezegd dit voor de transactie verder met PZEM concreet te maken. Wij volgen dit nauwlettend.

''Wie warme voeten en stroom wil hebben, stemt voor de toekomst en daarmee verkoop van PZEM.'' 

Zodra het genoemde dividend concreet wordt, denken wij graag vanuit ons 50% aandeelhouderschap mee hoe dit in te zetten voor de grotere (energie)opgaven in Zeeland. Bij voorkeur samen met de gemeenten die ook aandeelhouder van PZEM zijn. U merkt het al, wie warme voeten en stroom wil hebben, stemt voor de toekomst en daarmee verkoop van PZEM.