9 februari 2024

Voorwaardenpakket Kernenergie

Het Rijk heeft aangegeven Borssele als voorkeurslocatie te zien voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Ook wil het Rijk de huidige kerncentrale in Borssele langer openhouden. Als de plannen doorgang vinden, moeten de lasten en lusten voor (de inwoners van) Zeeland in evenwicht zijn. Daarom hebben Provinciale Staten tijdens de Statenvergadering van 9 februari een voorwaardenpakket vastgesteld. Hierover zal de Provincie met het Rijk in overleg gaan. Uiteindelijk moet dit resulteren in afspraken tussen regio en Rijk, waarna de voorwaarden ook door het Rijk worden meegenomen in het verdere traject.

Het uitgangspunt van de SGP is: de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Zeeland hoeft niet, maar als het dan wel doorgaat dan alleen onder Borselse en Zeeuwse voorwaarden. De samenwerking met gemeente Borsele in dit traject is van groot belang. De vele lasten voor de omgeving moeten gecompenseerd worden met lusten. Het zijn niet alleen twee grote gebouwen, maar ook alles wat er letterlijk aan vast hangt en wat door heel de provincie loopt. Daarom heeft de SGP een amendement ingediend bij de actualisering van de Omgevingsvisie over wat we wel en niet willen in het Zeeuwse landschap. De komende maanden worden cruciaal. Helaas hebben we ervaring in het onderhandelen met het Rijk. We weten hoe belangrijk het is om elkaar als Zeeuwse overheden vast te houden.

De SGP heeft drie oproepen aan TenneT, het kabinet en aan North Sea Port.

  1. Aan TenneT: werk aan draagvlak, want dan gaat het sneller en met een beter resultaat. Het huidige beleid van TenneT is: bovengronds, tenzij… Dat is vaak financieel gedreven en onwenselijk. Er wordt alleen in uitzonderlijke gevallen onderzoek gedaan naar een kort stuk ondergrondse bekabeling. Het standpunt van de SGP is: ondergronds, tenzij…
  2. Aan het kabinet en de Tweede Kamer: blijf goed luisteren naar wat er in Zeeland gezegd wordt en handel daarnaar. Als de bouw van de nieuwe kerncentrales doorgaat, komt ruim 10% van de totale energie in Nederland uit Zeeland.
  3. Aan North Sea Port: houd rekening met het publieke belang, omdat de Provincie en de gemeenten ook aandeelhouder zijn. Denk niet alleen aan het bedrijfsbelang.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft toegezegd om de Staten goed op de hoogte te stellen van de gesprekken. Het eindresultaat hoeft voor de SGP niet op voorhand te zijn: er komen twee nieuwe kerncentrales naar Zeeland. Overeenstemming over de Borselse en Zeeuwse voorwaarden is cruciaal. En anders is het antwoord: niet doen.