25 maart 2019

Wijzigingen in de fractie

De verkiezingen zijn weer achter de rug. Een nieuwe bestuursperiode is aangebroken. Dat betekent dat er afscheid wordt genomen van vertrekkende fractieleden die het stokje overdragen aan terugkerende en nieuwe fractieleden. Tijdens de laatste Statenvergadering in oude samenstelling sprak de commissaris van de Koning Han Polman de Staten in het algemeen en de vertrekkende Statenleden persoonlijk toe. Goos Roeland, Ad Dorst en Job de Visser zullen niet meer terugkeren als SGP-Statenlid. Tijdens de Statenvergadering van 28 maart werden de Statenleden voor de komende periode beëdigd.

Afscheid vertrekkende Statenleden
De commissaris reikte aan alle Statenleden vier oesterschelpen uit. De schelpen staan symbool voor de kracht waarmee de afgelopen vier jaar naar elkaar is geluisterd en met elkaar is samengewerkt. Het is een herinnering aan de jaren waarin de Statenleden hebben bijgedragen aan de toekomst van Zeeland.

Goos Roeland (Statenlid van 1995 – 2019)
Goos Roeland was het langst zittende Statenlid sinds de vorige eeuw. In 1995 werd hij beëdigd als Statenlid voor de SGP. Sinds 2007 was hij fractievoorzitter van de partij in Zeeland. Dhr. Roeland heeft naast zijn reguliere werk in Provinciale Staten heel wat extra taken daaromheen uitgevoerd. Hij nam zitting in allerlei commissies en werkgroepen, vaak als voorzitter. Ontzettend veel tijd stak hij erin. Hij reed bijna dagelijks heen en weer tussen Sint-Annaland en Middelburg. In zijn 24 jaar als Statenlid had dhr. Roeland de gewoonte om in het vergaderregister altijd als eerste te tekenen. Kortom, geschiedenis heeft hij geschreven. Letterlijk en figuurlijk. In de manier waarop dhr. Roeland zijn woorden altijd zorgvuldig koos en stilzwijgend de omgeving opnam, wist hij alle aandacht op zich te vestigen. Daardoor was hij 10 keer politiek effectiever in het uitdragen van zijn boodschap. De manier waarop hij dat deed werd zeer gewaardeerd. Met droge humor, maar altijd ook op zoek naar de verbinding. Naast de functies die dhr. Roeland had in allerlei commissies, was hij vicevoorzitter van Provinciale Staten (PS). Commissaris van de Koning (cvdK) Han Polman: ‘’Daarmee was je voor mij mijn steun en toeverlaat, mijn rechterhand.’’ In zijn rol als vicevoorzitter stelde dhr. Roeland zich altijd op in het algemene belang van de hele Staten. Met als belangrijke rode draad het belang van de eigenstandige verantwoordelijkheid van PS. Niet alleen als vicevoorzitter, maar ook als politicus heeft dhr. Roeland een zeer invloedrijke rol gespeeld. In al die jaren heeft dhr. Roeland zo’n beetje alle portefeuilles wel gehad. Hij zette zich onder andere in voor de leefbaarheid, veiligheid in Zeeland, de werkgelegenheid, landbouw en binnenvaart. Zijn tomeloze inzet zal absoluut gemist worden. Binnen de Staten, maar ook zeker binnen de SGP-fractie.

Ad Dorst (Statenlid van 2007 – 2019)
De manier waarop dhr. Dorst debatteerde was kenmerkend. Altijd grondig voorbereid, inhoudelijk en scherp. Met zijn manier van spreken wist hij iedereen te boeien. Alsof hij het ter plekke bedacht, maar er lag menig citaat aan ten grondslag. Was het niet uit de Bijbel, dan wel van een beroemde politicus. Altijd om een politiek statement te maken. Dhr. Dorst illustreerde zijn boodschap vaak met leuke anekdotes. CvdK Han Polman: ‘’Je bent iemand die een geweldige bijdrage heeft geleverd om hier duidelijk te maken wat de bedoeling is, welke weg je moet gaan en waar je op moet letten. We zijn je daar zeer dankbaar voor.’’ Dhr. Dorst zette zich tijdens zijn Statenlidmaatschap onder andere in voor de Zeeuwse economie, maakte zich sterk voor de detailhandel en streed voor de christelijke normen en waarden in cultuur- en sportuitingen. De SGP-fractie is Ad Dorst zeer dankbaar voor zijn bijdrage aan het vertolken van het Bijbelse geluid in de Zeeuwse politiek en zal hem als persoon en politicus zeker gaan missen. 

Job de Visser (Statenlid van 2015 – 2019)
Toen Job de Visser in 2015 Statenlid werd, was het nog wennen om deel te nemen aan de politieke discussies. De commissaris roemde dhr. De Visser om zijn degelijke voorbereidingen die in het begin nog vaak werden voorgelezen. Gaandeweg groeide hij uit tot een politicus met een lossere stijl. Politiek gezien werd hij steeds effectiever. In de discussie over de Kustvisie verhaalde dhr. De Visser in zijn bijdrage een prachtig sprookje over de uil en zijn bos waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg. Dhr. De Visser heeft zich namens de SGP ingezet voor de ruimtelijke omgeving, het milieu en rentmeesterschap. Commissaris van de Koning Han Polman sloot af met de mooie woorden: ‘’We zullen je gaan missen.’’ Daar sluit de SGP-fractie zich volledig bij aan. 

Koninklijke onderscheiding
Politici die 12 jaar volksvertegenwoordiger zijn geweest, krijgen een Koninklijke onderscheiding. Dat is bij wet zo geregeld. Het is namelijk niet niks om 12 jaar lang volksvertegenwoordiger te zijn. Er zou geen enkele politieke afweging moeten zijn of iemand wel of niet een onderscheiding verdiend. Het is op zichzelf geweldig dat iemand zich 12 jaar voor de publieke zaak heeft ingezet. Daarom heeft het Zijne Koninklijke Majesteit de Koning behaagd om Goos Roeland en Ad Dorst te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Uit handen van de commissaris van de Koning kregen zij een lintje uitgereikt. 

Beëdiging nieuwe Statenleden
Tijdens de Statenvergadering van donderdag 28 maart 2019 werden de volgende personen namens de SGP beëdigd: A.J. (Harry) van der Maas, J.J. (Joan) van Burg, J. (Harold) van de Velde, C.L.M. (Kees) van den Berge en J.A. (Hans) Rottier. Met de woorden ‘zo waarlijk helpe mij God Almachtig’ beloofden zij zich de komende bestuursperiode vanuit Bijbels oogpunt in te zetten voor de belangen van de Zeeuwse inwoners. Van harte gefeliciteerd met deze benoeming en Gods zegen toegewenst!

Nieuwe functieverdeling
Vanwege het vertrek van drie fractieleden en de beëdiging van de nieuwe Statenleden, zijn de functies binnen de fractie opnieuw verdeeld. Goos Roeland heeft de voorzittershamer overgedragen aan Joan van Burg. Harold van de Velde is benoemd tot waarnemend fractievoorzitter. De functie van penningmeester zal in de komende periode worden uitgevoerd door Hans Rottier. Kees van den Berge is gekozen als secretaris.


Goos Roeland overhandigt de voorzittershamer aan Joan van Burg.