15 februari 2021
Zeeuwse binnenvaartsector niet benadeeld door Duitse inreisregels
De Binnenvaartkrant stelt in een artikel van 18 januari 2021 dat de Duitse inreisregels tegen corona onwerkbaar zijn voor de binnenvaart. De Duitse overheid heeft de inreisvoorwaarden aangescherpt als maatregel tegen de coronapandemie. Iedereen die vanuit risicogebied naar Duitsland komt, moet zich voortaan elektronisch laten registreren en binnen 48 uur aantonen niet besmet te zijn. Voor de Europese binnenvaart dreigen grote problemen als gevolg van deze maatregelen. Binnenvaartorganisaties dringen aan op vrijstellingen voor de transportsector.
Zeeland kent een grote binnenvaartsector, waarvan ook schepen naar Duitsland varen. De SGP-fractie maakt zich zorgen over de strenge inreisregels en de gevolgen die dit heeft voor de Zeeuwse binnenvaartsector. Daarom hebben wij half januari 2021 vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De antwoorden op deze vragen, leest u hieronder:
Vragen:
1. Is het College bekend met de beperkende inreisregels voor de binnenvaart in Duitsland?
Ja. De uiteindelijke inreisregels in Duitsland zijn het resultaat van een samenspel tussen verschillende overheden in Duitsland. Zo ontwikkelt men op federaal niveau verordeningen over o.m. het testbeleid en het quarantaine- en inreisbeleid. Deze (federale) verordeningen dienen vervolgens als leidraad voor de verschillende deelstaten waar ze in deelstaatverordeningen worden geïmplementeerd.
Op dit moment staat het Koninkrijk der Nederlanden niet op de RKI lijst van hoogincidentie- of virusvariantengebieden. In dit geval geeft de federale inreisverordening aan dat personen die beroepsmatig goederen o.m. per schip vervoeren geen aanmeldverplichting en ook geen testverplichting hebben.
Ook in de deelstatelijke verordeningen van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn binnenvaartschippers uitgezonderd van de quarantaine- en testverplichting.
De meest recente informatie over de Corona verordeningen is te vinden op websites van de Duitse Bondsregering en van de genoemde deelstaten. Ook via de ketenbrede branchevereniging van en voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer kan men informatie opvragen over binnen- en buitenlandse regels.
2. Wat betekent dit voor de Zeeuwse binnenvaart?
De huidige Duitse inreisregels lijken geen directe gevolgen te hebben voor de Zeeuwse binnenvaart.
3. Worden dergelijke beleidsbeslissingen tijdig afgestemd in de diverse overleggremia?
De Duitse inreisregels worden in overleg tussen de deelstaten en de federale overheid vastgesteld. Wat betreft de communicatie van deze maatregelen met Nederland speelt onder andere de Cross-Border Taskforce Corona een rol. Deze taskforce waarin vertegenwoordigers van regeringen van Nederland, Belgie en de deelstaten NDS en NRW zijn vertegenwoordigd legt zich toe op het uitwisselen van informatie en tracht (potentiele) knelpunten vroegtijdig te signaleren.
4.Hoe wordt voorkomen dat dit resulteert in een economische ramp, zoals het artikel suggereert?
Zie beantwoording vraag 2.
Geruststellend antwoord
SGP Zeeland is blij om te horen dat de inreisregels van Duitsland op dit moment geen nadelige gevolgen hebben voor de Zeeuwse binnenvaart, doordat deze sector is vrijgesteld van aanmeld- en testverplichting.