5 maart 2013

Zeeuwse SGP'ers en zorgaanbieders wisselen kennis uit

Maandag 4 maart 2013 organiseerde de SGP-Statenfractie in Nieuwdorp een rondetafelgesprek voor SGP-raadsleden, wethouders en diverse instellingen die met jeugdzorg te maken hebben. Alle gemeenten waarin de SGP is vertegenwoordigd, waren aanwezig. Daarnaast waren zorgaanbieders zoals Bureau Jeugdzorg, Juvent, Agathos, SMWO, Indigo, Eleos, Emergis en OnderwijsZorg gesprekspartner op deze avond. Ook hield Gedeputeerde G.R.J. Van Heukelom (SGP) op uitnodiging een korte inleiding. 

Vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg. Nu is dat de Provincie nog. De decentralisatie heeft grote gevolgen voor raadsleden en wethouders die nieuwe taken erbij krijgen. SGP-Statenlid J.J. (Joan) van Burg: “Als Statenfractie hechten wij aan een warme overdracht van provincie naar gemeenten. Het is van groot belang dat raadsleden weten hoe zij met de nieuwe jeugdzorgtaken om moeten gaan als controlerend orgaan. Daarnaast staat de invulling van de nieuwe wet in elke gemeente centraal. Borging van kwaliteit en identiteit is van groot belang.”

Doel van de avond was om met politici en zorgaanbieders in gesprek te gaan over de vele vragen die er leefden. Onderwerp van discussie was ook de identiteitsgebonden zorgvraag. Het is van groot belang dat christelijke zorgaanbieders nauw samenwerken en raadsleden goed moeten toezien op de keuzevrijheid en kwaliteit van de zorg.

Het is niet de eerste keer dat SGP’ers over dit onderwerp spreken. Uniek is nu de aanwezigheid van veel zorgaanbieders. Statenlid van Burg: “Het is een groot succes om op deze manier kennis met elkaar uit te wisselen en elkaars vragen te beantwoorden van zowel raadsleden als zorgaanbieders. Zo voorkomen we dat elke gemeenteraadsfractie het wiel opnieuw moet uitvinden.”

De nieuwe Jeugdwet wordt op dit moment voorbereid door de Rijksoverheid en komt naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer. Er zal tevens verslag uitgebracht worden van deze avond aan de SGP-Tweede Kamerfractie waar dhr. mr.  Van der Staaij de portefeuille Jeugdzorg behartigt.