27 mei 2014

Zoetwatervoorziening prioriteit van SGP-Statenfractie

Tijdens een extra Statenvergadering op maandag 26 mei spraken de Staten over de Zuidwestelijke Delta. In juli 2014 neemt het Kabinet de zogenoemde Deltabeslissingen. Die gaan over het toekomstig bestendig maken van Nederland door maatregelen te nemen die gaan over waterveiligheid, zeespiegelrijzing en klimaatverandering.

Voor Zeeland heeft dit gevolgen. Negatieve gevolgen van de Deltawerken zijn inmiddels duidelijk geworden en worden met deze beslissingen verbeterd, gecorrigeerd, en waar nodig teruggedraaid.

De Provincie Zeeland heeft in het proces van de Zuid Westelijke Delta goed opgelet. Met de brief die naar het Rijk gaat, worden de Zeeuwse belangen verdedigd. Zeer belangrijk zijn de maatregelen om de Zandhonger in de Oosterschelde te bestrijden. Om dat nog helderder te krijgen heeft de SGP een amendement mede ingediend, waarin staat dat de Oosterschelde onderdeel is van het zogenoemde Kustfundament.

Verder is ook zeer belangrijk dat er bij het zout maken van het Volkerak Zoommeer, eerst zoet water geregeld wordt voor de landbouw op Tholen en St Philipsland. De SGP-Statenfractie diende tijdens de extra Statenvergadering een wijzigingsvoorstel in om de nadruk te leggen op uitvoering van deze zoetwatervoorziening. Het moet net zo betaalbaar en beschikbaar zijn als in de huidige situatie. Een meerderheid van Provinciale Staten steunde het voorstel van de SGP.

Als laatste heeft de SGP aandacht gevraagd voor de betrokkenheid van de volksvertegenwoordigers na de Deltabeslissingen van 2014 en de communicatie naar burgers. De plannen voor de Zuid Westelijke Delta gaan over tientallen jaren. Ook in de toekomst zal men moeten weten waarom wij nu tot deze belangrijke maatregelen besloten hebben.