Cultureel erfgoed

Juist in deze tijd biedt cultureel erfgoed maatschappelijke waarde. Ons verleden duidt de toekomst van onze samenleving. Erfgoed brengt mensen met elkaar in gesprek en verbindt. Herbestemming van (kerk)gebouwen biedt een wereld vol mogelijkheden en inspiratie.
Gebouwen, schepen, maar ook landschappen, havens, tradities en taal brengen mensen in Zeeland samen. Erfgoed vormt een basis om elkaar te ontmoeten of om met elkaar aan de slag te gaan. Het is ook een bron om te leren, te recreëren en te filosoferen. De provincie kent uiteenlopende vormen van cultureel erfgoed. De SGP hecht veel belang aan het behoud en de benutting van ons cultureel erfgoed. Het provinciale culturele, religieuze en overige erfgoed verdient steun en bescherming. Financiële ondersteuning van de provincie kan daarbij noodzakelijk zijn, maar het verdienen van eigen inkomsten hoort voorop te staan. Tevens is het van belang dat dit erfgoed zowel fysiek als digitaal goed toegankelijk is.

Concreet:

  • Leegstand van historische kerken dient tegengegaan te worden door de provincie in samenwerking met de gemeente;
  • De kerkenvisies in de diverse gemeenten geven richting aan een duurzaam toekomstperspectief voor het behoud van beeldbepalende kerkgebouwen;
  • Oprichten van een platform Toekomst Kerkgebouwen per gemeente om hergebruik/ herbestemming van kerkgebouwen met elkaar invulling te geven;
  • Musea moeten uitnodigend zijn en archeologische vondsten moeten toegankelijk zijn voor een breed publiek;
  • Vorming van ketens van culturele attracties is een goede manier om het monumentenbeleid te versterken;
  • Krachtige stichting die naar het voorbeeld van de Stichting Oude Groninger kerken het beheer van kerkgebouwen onder haar hoede neemt;
  • Vormen van herbestemmingsteams per gemeente (gecoördineerd vanuit de provincie) die kerkbesturen kunnen adviseren om landelijke subsidies aan te vragen;
  • Meer geld vrijmaken voor restauratie van erfgoed (bruine vloot, historische boerderijen, beeldbepalende kerkgebouwen);
  • Meer jongeren enthousiast maken voor beroepen in de restauratie. Actieve acquisitie bij leerlingen van bouwopleidingen op het voortgezet onderwijs;
  • Behoud van een beperkt aantal nog originele geschenkwoningen Watersnoodramp 1953;
  • Focus aanbrengen: welke boerderijen gaan we behouden van de 200 geselecteerde?;
  • Loods herbestemming erfgoed: eventueel uitbreiding indien dit noodzakelijk is;
  • Financiële ondersteuning voor een museum of culturele instelling is afhankelijk van de informatieve waarde;
  • We moeten de historie de historie laten en deze zeker niet belasten met hedendaagse morele normen. Enige bescheidenheid is gepast, want latere generaties zullen weer over ons oordelen;
  • In stand houden van de opgestelde Canon van de Nederlandse Geschiedenis en de kennis hiervan onder breed publiek bevorderen.

Scroll door voor een overzicht van onze inzet en resultaten op dit thema!



Terug naar overzicht

Tijdlijn cultureel erfgoed

15 maart 2024

Provinciale aandacht voor kerken

In 2020 is begonnen met het maken van kerkenvisies door de Zeeuwse gemeenten. In 2024 hopen alle gemeenten deze af te hebben. De SGP is van mening dat we nu als provincie de volgende stap dienen te zetten. Tijdens de Statenvergadering op 15 maart 2024 hebben we een motie ingediend die oproept om te onderzoeken hoe we als provincie en gemeenten samen kunnen werken in het borgen van de toekomstbestendigheid van kerken. De motie is aangenomen.

28 juni 2022

Schriftelijke vragen over schade aan kerken

In juni 2022 berichtten verschillende media over onherstelbare schade aan diverse (dorps)kerken op Walcheren bij restauratiewerkzaamheden. Reden voor de SGP om schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten. Uit de antwoorden blijkt dat er gelukkig geen sprake is van onherstelbare schade. De vragen en antwoorden leest u hier.

18 december 2020

Motie m.b.t. Provinciaal beleid religieus erfgoed

Als gevolg van de motie van september 2018 zijn alle Zeeuwse gemeenten aangezet tot het opstellen van een kerkenvisie. Met het indienen van een nieuwe motie in Provinciale Staten wil de SGP bereiken dat de Provincie Zeeland betrokken blijft bij het realiseren van nieuwe bestemmingen voor kerken en dat er indien nodig provinciaal beleid ontwikkeld wordt voor religieus erfgoed. De motie wordt unaniem aangenomen.

14 december 2020

Waardering voor Zeeland vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In een brief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt de Provincie Zeeland gecomplimenteerd over de resultaten rond het religieus erfgoed. Zeeland wordt een voorbeeld voor Nederland genoemd, omdat alle Zeeuwse gemeenten aan de slag gaan met een kerkenvisie. Een mooi resultaat naar aanleiding van de SGP-motie van september 2018!

14 september 2020

Schriftelijke vragen over Zeeuwse molens

Van molenaars en vertegenwoordigers van Vereniging de Zeeuwse Molen kwamen verontrustende berichten binnen over de staat van de laatste 77 Zeeuwse molens. SGP Zeeland stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten, waarna het besluit genomen wordt een Zeeuwse molenvisie op te stellen. Hierbij worden verschillende partijen betrokken.
Klik hier voor het nieuwsbericht op Facebook en hier voor het verslag van een interview met Statenlid Kees van den Berge.

9 september 2020

Bezoek aan Molen De Hoed in Waarde

Kees van den Berge gaat namens de SGP-Statenfractie op bezoek bij Molen De Hoed in Waarde. Vrijwillig molenaar en bestuurslid van Vereniging de Zeeuwse Molen Michel Dellebeke vertelt over het belang van goed onderhoud van Zeeuwse molens. Voor een impressie van dit bezoek, klik hier.

8 maart 2019

Schriftelijke vragen over het behoud van cultureel erfgoed in Zeeland

Samen met de PvdA dient de SGP schriftelijke vragen in over het benutten van verschillende mogelijkheden voor het behoud van cultureel erfgoed in Zeeland. Zo wordt duidelijkheid gevraagd over de benutting van landelijke subsidies en regelingen in de Provincie Zeeland en de manier waarop de Provincie hieraan bijdraagt. Ook wordt aandacht gevraagd voor molens en religieus, maritiem en industrieel erfgoed.

14 februari 2019

Erfgoed Zeeland en betrokken partijen geven uitvoering aan SGP motie

Op donderdagmiddag 14 februari wordt door Erfgoed Zeeland en andere betrokkenen nagedacht over het behoud van kerkgebouwen in Zeeland. Erfgoed Zeeland geeft hiermee uitvoering aan SGP motie van september 2018.

2 november 2018

Werkbezoek Provinciale Staten bij Stichting Cutlureel Erfgoed Zeeland (SCEZ)

Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) praat de leden van Provinciale Staten bij over kansen en bedreigingen voor religieus erfgoed in Zeeland. Klik hier voor een impressie van het werkbezoek.

21 september 2018

Motie m.b.t. Beeldbepalende kerkgebouwen

Om de sloop en het verval van kerkgebouwen tegen te gaan, dient de SGP een motie in voor het opstellen van kerkgebouwenvisies voor de provincie Zeeland. Het doel is om kerkgebouwen een verantwoorde herbestemming te kunnen geven wanneer ze aan de eredienst onttrokken worden. De motie wordt unaniem aangenomen in Provinciale Staten. Lees hier meer.

24 juni 2016

Schriftelijke vragen over het behoud van de Oostkerk

Het voortbestaan van de Oostkerk te Middelburg staat op het spel, doordat de gemeenteleden de hoge onderhoudskosten niet meer op kunnen brengen. De Zeeuwse SGP, CU en CDA fractie stellen vragen aan Gedeputeerde Staten over het behoud van de Oostkerk, als bijzonder monument van Zeeland. Ruim twee jaar later wordt bekend dat Gedeputeerde Staten een half miljoen subsidie heeft uitgetrokken voor het behoud van de Oostkerk. Klik hier voor meer informatie.

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.