14 september 2019

Dag van de boerin: op bezoek bij tuindersvrouw Ellie

De agrarische sector (tuinbouw, akkerbouw en veehouderij) is ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening en regionale bedrijvigheid. De SGP draagt deze sector dan ook een warm hart toe. Een hele belangrijke schakel op veel boerenbedrijven, de boerin, willen we vandaag extra in het zonnetje zetten. Vaak op de achtergrond aanwezig in het bedrijf, maar wel de stabiele basis waar het gezin én het bedrijf op leunt. Een positieve instelling als het even wat minder gaat. Een luisterend oor als er frustratie of verdriet is. De boerin loopt vaak de gaatjes dicht. Wat zou de boer(derij) toch zijn zonder boerin?

We toerden naar Sint-Annaland om komkommerkweekster Ellie Kaljouw een verse, zelfgebakken Zeeuwse appeltaart te geven als waardering voor het vele werk dat boerinnen (en natuurlijk ook de boeren) dagelijks verzetten. De tekst gaat verder onder de foto's.

30 jaar geleden nam de man van Ellie, Rino een glastuinbouwbedrijf van 8500 m2 over. Nu, anno 2019, telt het bedrijf 8,4 hectare kassen met komkommers. In het hoogseizoen gaan er zo’n 100.000 komkommers per dag de deur uit. Rino en Ellie hebben zelf een inpaklijn om de komkommers in allerlei verschillende soorten verpakkingen te steken. Een gedeelte wordt verhandeld in Nederland, de rest wordt geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Engeland. Met name voor de export naar Engeland is het een onzekere periode. Hoe zal het na de Brexit gaan? Ellie probeert zich er niet teveel zorgen over te maken. ‘’We richten ons vooral op de kwaliteit van de komkommers. We proberen mooie, grote komkommers met een diepgroene kleur te kweken en hopen dat dat voldoende is voor een goede afzet.’’

Ellie verzorgt de administratie van het bedrijf en springt bij in de kas als dat nodig is. Ellie: ‘’Het voordeel van een eigen kwekerij is dat ik vanuit huis kan werken en mijn tijd grotendeels zelf kan indelen.’’ Iedere morgen om 6.00 uur gaat de wekker en helpt Ellie de kinderen naar school. Een paar klusjes in het huishouden en dan naar de kantine om koffie te drinken met de werknemers. Een goede band met het personeel is belangrijk. Ellie vindt dat de werknemers haar altijd moeten weten te vinden als er iets aan de hand is. Na de koffie is het tijd om aan de slag te gaan met de administratie. Van personeelszaken tot de planning van onderhoud, van gegevensregistratie voor certificering tot inkoop. Ellie regelt het allemaal. Rino is vooral verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering in de kas. Ellie: ‘’Het is fijn om samen met mijn man het bedrijf te runnen. We helpen elkaar bij beslissingen en houden elkaar scherp.’’

Het werk van een boerin gaat altijd door. Ook in de vakantie en op feestdagen. Als het hoogseizoen voorbij is, zijn er af en toe wel momenten om spontaan even samen weg te gaan. ‘’Ons personeel zorgt er dan voor dat alles gewoon door blijft draaien’’, aldus Ellie. Het is belangrijk om altijd standby te zijn. Het klimaat in de kas moet goed geregeld zijn voor een optimale groei van de komkommers en het voorkomen van ziektes. Een storing moet zo snel mogelijk opgelost worden.

Dus, Ellie en alle andere boerinnen, jullie verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Ellie, we hopen dat je geniet van de zelfgemaakte, Zeeuwse appeltaart. Neem er maar een flinke toef slagroom bij, je hebt het verdiend!