11 juni 2021

Motie SGP Zeeland: los ligplaatsentekort binnenvaart op

Motie SGP Zeeland: los ligplaatsentekort binnenvaart op

Op 10 en 11 juni waren Provinciale Staten van Zeeland in vergadering bijeen om onder andere te debatteren over de voorjaarsnota 2021 en jaarstukken 2020. Tijdens zijn bijdrage vroeg SGP Statenlid Joan van Burg aandacht voor het ligplaatsentekort waar binnenvaartschippers in Zeeland mee te maken hebben. De motie die de SGP hierover indiende, werd aangenomen met 33 voor en 5 tegen.

De binnenvaartsector is belangrijk voor Zeeland. In de afgelopen maanden heeft de SGP fractie meerdere signalen binnengekregen dat het gebrek aan ligplaatsen voor binnenvaartschepen in Zeeland urgent is. In de genoemde motie wordt het College van Gedeputeerde Staten opgedragen in overleg te treden met de diverse ligplaatseigenaren op welke wijze er in voldoende ligplaatsen kan worden voorzien. Daarnaast moeten de knelpunten van het ligplaatsentekort in kaart gebracht worden en vervolgens voorgelegd aan Provinciale Staten. Op basis van dit onderzoek verwacht Provinciale Staten van het college een voorstel om in het nijpende tekort aan ligplaatsen te voorzien en daarvoor een plan van aanpak te schrijven met bijbehorende dekking.

Als laatste wordt het college door de motie opgedragen zaken die eenvoudig opgelost kunnen worden, zo spoedig mogelijk te realiseren. Hierbij doelen de indieners op kades waaraan slechts kleine aanpassingen gedaan dienen te worden om ze bruikbaar te maken.

De motie werd mede ingediend door CDA, Forum voor Democratie, 50 Plus, PVV Bosch en PVV van Dijk.