22 april 2024

Provincie verbetert ov-plan na kritiek

Vanaf 2025 wordt het openbaar vervoer in Zeeland anders georganiseerd. De provincie Zeeland wil dat de bereikbaarheid voor alle mensen op alle dagen van de week van 6.00 tot 23.00 uur gegarandeerd is. Daarvoor is een nieuw vervoersysteem bedacht dat dorpen, steden en wijken beter bereikbaar maakt, ook in de avonden en weekenden. Het nieuwe systeem bestaat uit vaste lijnen met grote bussen en flexibele kleinere busjes die rijden op basis van de vraag. Provinciale Staten debatteerden en besloten op vrijdag 19 april 2024 over dit nieuwe plan. Onderstaand leest u de bijdrage van de SGP, verwoord door statenlid Kees van den Berge.

Uit de auto, in de bus

Het wordt nog een hele opgave om het openbaar vervoer op het platteland te continueren. Ook in Zeeland. Uit recent onderzoek van drie internationale universiteiten over verkeer en thuiswerken na de coronaperiode blijkt dat het openbaar vervoer minder reizigers zal trekken. Daarnaast blijkt het lastig om mensen uit de auto te krijgen en ze met bus en trein te laten reizen. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen geeft aan dat vooral buiten de grote steden de populariteit van de auto alleen nog maar toeneemt. Immers, de auto geeft vrijheid, gemak en onafhankelijkheid.

Provincie luistert naar kritiek

Eerder kwam de provincie al met plan om vanaf 2025 het vervoerssysteem anders in te gaan richten. Op dat plan kwam veel kritiek. Ook schreef geen enkele vervoerder zich in om het openbaar vervoer te organiseren. De provincie heeft de kritiek ter harte genomen en ook de eisen aan de nieuwe vervoerder versoepelt. Het nieuwe OV-plan met gunstiger voorwaarden is hopelijk nu wel interessant voor vervoersbedrijven. Zo worden er minder zware eisen gesteld aan de invoering van Zero-emmissie bussen en is de verlening van de concessieduur verlengt van 8 naar 12 jaar.

Voor de invoering is nu ook wat meer tijd. Dat is belangrijk, want transities kosten tijd. De Gemeentelijke Vervoerscentrale lukt het nu beter om tijdig gesteld te staan. Het digitaal en telefonisch boeken kan zo beter ingaan.

Klantvriendelijkheid

Het nieuw plan is klantvriendelijker geworden. Er zijn meer lijnen bijgekomen, zo blijft bijvoorbeeld lijn 133 over Renesse rijden. De flextaxi hoeft maar één uur van tevoren geboekt te worden, in plaats van twee uur. Bovendien wordt reizen met het openbaar mogelijk van 6.00 uur ’s-morgens tot 23.00 uur ’s-avonds.

Zeeuwen informeren over het nieuwe plan

Een aandachtspunt blijft voor de SGP de communicatie richting de bevolking. Veel Zeeuwen hebben nog geen of een onjuist beeld bij het nieuwe plan. Er wordt weliswaar met dorpsraden en wethouders overlegd. Maar de SGP is van mening dat er een breed gerichte publieksvoorlichting dient te komen per startproject, zodat er meer reizigers komen. Mede gelet op het feit dat uit onderzoek is gebleken dat door het thuiswerken én het feit dat het heel lastig blijkt om mensen te laten kiezen voor de bus en de trein i.p.v. de auto. Onze fractie zou ook graag zien dat de nieuwe vervoersmaatschappij, bijvoorbeeld door het aanbieden van goedkopere abonnementen in de daluren of gerichte aanbiedingen voor toeristen, het aantrekkelijker maakt om met het openbaar vervoer te gaan reizen.