6 september 2022

Sluiting steigers Hansweert

De PvdA en SGP hebben via een artikel van de PZC kennis genomen van de sluiting van de afloopsteigers van Hansweert voor op- en afstappen, waarbij onduidelijk is hoelang deze situatie gaat duren. Wij vragen ons af waarom Rijkswaterstaat (RWS) in de drukke zomerperiode deze steigers al heeft afgesloten. Met name voor binnenvaartschippers is dit moment uiterst ongelukkig. Ralph van Hertum (PvdA) en Hans Rottier (SGP) hebben daarom op 12 augustus 2022 schriftelijke vragen ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten. Op 6 september ontvingen wij antwoord van het college. 

Vragen en antwoorden:

Hoe kijkt GS aan tegen de sluiting van de steigers van Hansweert, juist in deze zomerperiode?
Wij vinden dat het moment van afsluiten zeer ongelukkig is gekozen en tevens ongewenst. De behoefte aan ligplaatsen is in de zomerperiode groter omdat de schippers in deze periode vakantie nemen. Dus de behoefte aan locaties waar men personeel wil laten opstappen is dan groot.

Op welke manier heeft RWS contact gehad met de Provincie Zeeland m.b.t. de sluiting van de afloopsteigers in de haven van Hansweert? Graag een toelichting. 
Kort voor de buitengebruikstelling informeerde RWS de Provincie. De Provincie werd overvallen door dit bericht. Op initiatief van de Provincie zijn er daarna meerdere gesprekken met zowel RWS, North Sea Port en KBN (voormalig Schuttevaer) gevoerd. De afsluiting bleek echter een voldongen feit. RWS heeft uiteindelijk aangegeven dat er geen andere mogelijkheden zijn dan het afsluiten van de 11 van de 14 afloopvoorzieningen bij Hansweert. Tijdens inspecties van RWS is gebleken dat 11 van de 14 afloopvoorzieningen bij Hansweert - steigers waarmee bemanning aan boord van schepen de wal kan bereiken - einde levensduur zijn. Om onveilige situaties te voorkomen zijn deze afgesloten.

In hoeverre heeft RWS de gemeente Reimerswaal, de gemeente Kapelle en de binnenvaartsector (waaronder Schuttevaer) betrokken bij de sluiting? Graag een toelichting. 
RWS heeft in 1 van de gesprekken aangegeven dat omliggende gemeenten en belangenorganisaties zijn geïnformeerd.

Hoe lang gaat deze sluiting duren en wat zijn de alternatieven voor de binnenvaartschippers? 
Het herstel van de afloopvoorzieningen voor de kegelschepen (dit gaat om 2 van de 11 loopbruggen)wordt voorbereid, en mogelijk komend jaar uitgevoerd. Voor de overige afgesloten voorzieningen is nog niet bekend wanneer deze kunnen worden hersteld. RWS heeft aangegeven dat de eerstvolgende beschikbare afloopvoorziening ten noorden van Hansweert is bij de Krammersluizen, ten zuiden van Hansweert is dit bij de sluis Terneuzen. KBN (voormalig Schuttevaer) heeft samen met binnenvaartschippers naar alternatieven gezocht.

De slechte staat van onderhoud is reeds lang bekend bij Rijkswaterstaat. Het is dan vreemd dat nu plotsklaps alle steigers tegelijk afgesloten worden. Het is geen teken van goed asset management dat dat op deze manier gebeurd. Graag zouden wij zien dat daar kritisch naar gekeken wordt door de Provincie Zeeland, omdat door dit handelen van Rijkswaterstaat de binnenvaartschippers onnodig gehinderd worden en het toch al zeer krappe aanbod van goede ligplaatsen verder verminderd wordt. Op welke wijze kan GS hier invulling aan geven? 
De SGP heeft in 2021 vragen gesteld over het tekort aan ligplaatsen in Zeeland. Ook bereikte ons vanuit de binnenvaart sector signalen dat men ontevreden was over meerdere aspecten. Mede naar aanleiding van die signalen heeft de Provincie Zeeland opdracht gegeven om een marktonderzoek "binnenvaart Zeeland” uit te voeren. Het onderzoeksrapport Ligplaatsen Zeeland, zaaknummer 133390 is met begeleidende brief op 22 juni 2022 naar Provinciale Staten verstuurd. De algemene conclusie van het onderzoek is dat de klachten vanuit de sector binnenvaart gegrond zijn. Het rapport heeft diverse verbeterpunten aangegeven. Sommige punten kunnen door de provincie worden uitgevoerd en andere verbeterpunten dienen in overleg met de havenbeheerders en waterwegbeheerders worden uitgevoerd. De reden is dat de Provincie van een beperkt aantal voorzieningen eigenaar is. GS streeft ernaar PS eind laatste kwartaal 2022 te informeren over de voortgang en uitwerking van de vijf geformuleerde verbeterpunten.