15 november 2019

Volkerak-Zoommeer wordt voorlopig niet zout gemaakt

Vorige week werd bekend dat het Volkerak-Zoommeer voorlopig zoet blijft. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het project van de lijst gehaald vanwege de verdeeldheid over het verzilten (zout maken) van het Volkerak-Zoommeer. Dat is goed nieuws voor de Zeeuwse boeren!

De SGP-Statenfractie heeft vorig jaar het voortouw genomen in deze discussie. Op 17 augustus 2018 publiceerde Omroep Zeeland een interview met voormalig SGP-Statenlid Goos Roeland. In dat interview pleitte dhr. Roeland ervoor om de plannen voor verzilting nog eens tegen het licht te houden. In 2014 zijn Provinciale Staten namelijk akkoord gegaan met het opnieuw zout maken van het Volkerak-Zoommeer. Dat zou goed zijn om de blauwalg te bestrijden en goed voor het toerisme en de visserij. De extreme droogte in de zomer van 2018 bracht echter de grote noodzaak voor een zoetwatervoorziening voor de landbouw aan het licht. De SGP is van mening dat eerst die voorziening gegarandeerd moet worden, voordat verzilting plaatsvindt. De belangrijkste reden om te verzilten, het bestrijden van blauwalg, was bovendien veel minder geworden.

De SGP-Statenfractie stelde voor om een bijeenkomst te houden om de feiten m.b.t. de waterkwaliteit van het Volkerak-Zoommeer en het tekort aan zoetwater voor natuur en landbouw duidelijk te krijgen. Aan de hand van de uitkomsten zou vervolgens gekeken moeten worden of het besluit tot verzilting heroverwogen moet worden. Want: eerst het zoet, dan het zout! Dit initiatief kreeg steun van een meerderheid van Provinciale Staten.

In de daarop volgende maanden heeft het Zeeuwse Provinciebestuur er bij het kabinet op aangedrongen om het besluit tot verzilting te heroverwegen en geen onomkeerbare stappen te zetten. Dat de minister nu gehoor heeft gegeven aan deze oproep, is goed nieuws voor alle Zeeuwse boeren die afhankelijk zijn van zoet water uit het Volkerak-Zoommeer. Nu is het van belang om het geld vanuit Den Haag proberen in te zetten voor zoetwatervoorzieningen.