24 december 2021

Water bewaren

Er is in de afgelopen jaren veel werk verzet als het gaat over de plannen om beter om te gaan met het kostbare water uit de hemel. En u kent de SGP ook op de manier waarop wij met de aarde om willen gaan: bouwen en bewaren. En als het gaat om bewaren, dan geldt dat ook voor water. Statenlid Harold van de Velde verwoordde het standpunt van de SGP op dit onderwerp.

Samen de schouders eronder

In het coalitieakkoord staat dat de Provincie de ambitie heeft om water het hele jaar door beschikbaar te hebben. Dat is ook de reden waarom het College, met steun van Staten, en in samenwerking met veel partijen in Zeeland, heeft gewerkt aan een Deltaplan Zoet Water. Het is mooi om te zien dat het thema overal zo leeft. De SGP heeft tijdens werkbezoeken gezien dat groepjes agrariërs bij elkaar kwamen om mee te denken. Dat is ook belangrijk, want er is geen eenduidig plan voor heel Zeeland. Per gebied moeten we dus nadenken over hoe we beter om kunnen gaan met de beschikbaarheid van zoet water het hele jaar door. De ideeën die daaruit voortgekomen zijn, zijn in het Deltaplan verwerkt. Nu moet het nog concreet worden.

Woorden én daden

Nu het Deltaplan klaar is, komt het aan op de uitvoering. Dat is een spannende fase. De SGP vindt het belangrijk dat Provinciale Staten tijdens de uitvoering goed een vinger aan de pols kunnen houden. In het huidige Deltaplan is de betrokkenheid van de Staten onvoldoende geborgd. Over een aantal jaar wordt er meer dan 6 miljoen uitgegeven aan dit grote thema. Dan moeten de Staten wel goed hun controlefunctie kunnen uitvoeren en bij kunnen sturen waar dit nodig geacht wordt.

Als het gaat om de inhoud van het Deltaplan Zoet Water, heeft de SGP een aantal aandachtspunten.

Waterbassins

Elke gemeente heeft andere regelgeving voor het aanleggen van een bassin. Dat is voor ondernemers lastig. In Tholen kan het met een melding afgedaan worden, terwijl in een gemeente op Walcheren de gemeenteraad er zelfs nog aan te pas moet komen. Dat zou veel makkelijker moeten zijn, omdat het opslaan van water zo belangrijk is. Op dit punt moet het Deltaplan concreter worden. Statenlid Harold van de Velde:

''De regelgeving voor het aanleggen van een bassin moet in heel Zeeland zoveel mogelijk gelijk zijn.''

Daarmee maken we het makkelijker om een bassin aan te leggen. Als dit gecombineerd wordt met bijvoorbeeld de aanleg van bomen en streken, wordt ook gelijk winst behaald op het gebied van landschappelijke inpassing.

Pijpleidingen / externe aanvoer

In het Deltaplan staat dat dit vooralsnog niet haalbaar is. Het ontbreekt aan de financiële doorrekening daarachter. Wat de SGP betreft is het een politieke keuze of iets financieel haalbaar is of niet. Wij hebben nog niet de keuze gemaakt dat het vooralsnog niet haalbaar is. Daarom heeft de SGP een amendement van het CDA mede ingediend, waarin wordt uitgesproken dat de optie van externe aanvoer van zoet water in beeld moet blijven en dat de economische en financiële haalbaarheid verder onderzocht moet worden. We moeten ook zeker in Den Haag blijven lobbyen om budget te krijgen voor externe aanvoer van zoet water in Zeeland.

Kennisdeling

In tijden van droogte moeten we efficiënt omgaan met zoet water. Sommige agrariërs hebben hier al veel vorderingen in gemaakt. De kennis die deze agrariërs opgedaan hebben, zou op een eenvoudige manier gedeeld moeten worden met andere agrariërs. Dat is nu nog onvoldoende het geval. Veel boeren zijn nu zelf het wiel aan het uitvinden. De SGP vindt dat de Provincie moet faciliteren in het delen van kennis.