Natuur

Natuur is niet alleen te vinden in natuurgebieden, maar ook daarbuiten: groenstroken en parken in steden en dorpen, op industrieterreinen en in andere vormen op het platteland (de zogenaamde niet-natuurgebieden). Met meer kennis van de natuurwaarden van niet-natuurgebieden kan de provincie een bijdrage leveren aan de bewustwording van de waarde ervan bij onze inwoners. Agrariërs leveren door agrarisch natuurbeheer een grote bijdrage aan het op peil houden van de biodiversiteit. Daarom intensiveren we de verweving van natuur en landbouw door meer ondersteuning te bieden aan agrariërs die hiermee aan de slag willen. In lijn met de commissie Remkes benoemen we natuurgebieden, verwevingsgebieden en
landbouwgebieden. In verwevingsgebieden werken we in gebiedsprocessen samen met partners aan natuurherstel en -behoud in gebiedsgerichte masterplannen.

Meer bos in Zeeland is goed voor opname van C0₂ en helpt tegen hittestress. Dat kan op heel veel plaatsen beter, bijvoorbeeld op industrieterreinen, in woonwijken en op dijken. Landbouwgrond moet zoveel mogelijk ongemoeid worden gelaten.

Bij plannen voor aanleg van nieuwe natuurgebieden moet niet de kwantiteit, maar de kwaliteit binnen de mogelijkheden die natuurgebieden bieden vooropstaan. De nadruk moet liggen op biodiversiteit binnen realistische doelstellingen. Soms is het daarom verstandiger om bestaande natuurgebieden op te waarderen in plaats van nieuwe natuur aan te leggen. We versterken liever bestaande grote natuurgebieden door die gericht uit te breiden in plaats van her en der kleine ‘postzegels’ natuur te creëren.

Concreet:

  • Natuurwaarde van niet-natuurgebieden ook voor inwoners inzichtelijk maken;
  • De nadruk moet liggen op kwaliteit (biodiversiteit) en niet op de kwantiteit van natuur;
  • Natura 2000-doelen en -regels worden niet strenger gesteld en toegepast dan nodig is.
  • We beheren Natura 2000-gebieden met een bredere blik dan alleen de KDW-doelen.
  • We werken in verwevingsgebieden aan gezamenlijke beheerplannen met agrariërs en terreinbeherende organisaties voor optimale kruisbestuiving.

Scroll door voor een overzicht van onze inzet en resultaten op dit thema!



Terug naar overzicht

Tijdlijn natuur en (leef)omgeving

3 april 2024

Gebruik van staalslakken ongewenst

Het RIVM publiceerde in 2023 een rapport waaruit blijkt dat het gebruik van staalslakken – een restproduct bij het maken van staal – schadelijker is dan werd gedacht. In de afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat dit product gebruikt om de vooroevers van de Ooster- en Westerschelde te verstevigen. De SGP maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren hiervan voor o.a. het onderwaterleven en heeft samen met PvdA-GroenLinks meerdere malen vragen gesteld aan het College. De eerste reeks vragen en antwoorden zijn hier te lezen, de tweede reeks vragen en antwoorden leest u via deze link. Gedeputeerde Staten heeft naar aanleiding van onze vragen een brief gestuurd naar Rijkswaterstaat met het verzoek om het gebruik van staalslakken te heroverwegen. Desondanks is Rijkswaterstaat voornemens de vaargeulwand bij Ossenisse te verstevigen met - u raadt het al- staalslakken. Aanleiding voor ons om opnieuw, samen met PvdA-GroenLinks, vragen te stellen aan het College. 

15 december 2023

Behoud van kwaliteit van het landschap

De ontwikkelingen rondom verschillende onderdelen van de energie-infrastructuur gaan steeds verder. De SGP is van mening dat een aantrekkelijk landschap een sterk punt is van Zeeland. Negatieve (landschappelijke) effecten moeten worden voorkomen. Daarom hebben we een amendement ingediend om de kwaliteit van het Zeeuwse landschap te behouden, onder andere door goede landschappelijke inpassing van hoogspanningsstations met natuurelementen.

29 juni 2023

Werkbezoek aan Yerseke Moer

Op uitnodiging van Stichting Het Zeeuwse Landschap hebben onze fractieleden een werkbezoek gebracht aan de Yerseke Moer en daar o.a. gesproken over de vogelstand, instandhoudingsdoelen van habitattypes, predatie door vossen en natuurdoelanalyses. Bekijk hier de foto's van dit bezoek. 

28 maart 2023

Robuuste, klantvriendelijke RUD voor een gezond en veilig Zeeland

In de Statenvergadering op 28 maart 2023 is een motie van de SGP aangenomen voor een robuuste, klantvriendelijke milieudienst (RUD). Een goed functionerende RUD is van belang voor een gezond en veilig Zeeland. De motie roept op tot betere samenwerking in Zeeland om de RUD overeind te houden. Dat is van belang om ondermijning in Zeeland tegen te gaan, gemeente-overstijgende problematieken aan te pakken en het toezicht in het buitengebied verder te versterken. De RUD moet efficiënter worden met minder administratieve druk.

22 februari 2023

Overleg met Het Zeeuwse Landschap

In de PZC van 17 februari stond een opinie-artikel van de SGP-Statenfractie over gewenste samenwerking om van de Zeeuwse natuur te kunnen genieten. Naar aanleiding daarvan heeft de fractie een gesprek gehad met natuurbeheerder Stichting Het Zeeuwse Landschap.

23 november 2022

Bestuurlijke conferentie regionaal waterbeheer

Op initiatief van de SGP en PvdA heeft op 23 november een bestuurlijke conferentie plaatsgevonden. Deze conferentie had als doel om meer zicht te krijgen op de inspanningen van waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland t.b.v. het halen van de waterkwaliteitsdoelen in 2027 (Kaderrichtlijn Water). De SGP was niet tevreden over de voortgang en inhoud zoals gemeld door provincie en waterschap en wilde daarom meer inzicht krijgen.

7 oktober 2022

Motie bomen en hagen op bedrijventerreinen

Meer bos in Zeeland is goed voor de opname van CO2 en helpt tegen hittestress. Dat kan op veel plaatsen beter, bijvoorbeeld op industrieterreinen, in woonwijken en op dijken. De SGP van mening dat onderzocht moet worden of het mogelijk is om bij de uitgifte van nieuwe percelen of complete nieuwbouw op bedrijventerreinen, een verplichting opgenomen kan worden om een bepaald percentage van het perceel te beplanten met bomen of hagen. Een eerder aangenomen motie uit 2019 is niet verwerkt in de Omgevingsverordening. De SGP is niet tevreden over de voortgang op dit onderwerp, daarom hebben we in 2022 opnieuw een motie ingediend met deze strekking. Extra inzet van de provincie is gewenst. De motie is aangenomen.

24 augustus 2022

Strenge regels tegen plastic vervuiling

Op 5 maart 2022 berichtte de PZC dat de Westerschelde vol zit met ‘nurdles’ (plastic bolletjes). Dat bleek uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Naar aanleiding van dat onderzoek stelde SGP-Kamerlid Chris Stoffer vragen aan de minister. De Zeeuwse SGP-Statenfractie vindt het een grote schande dat de plastic bolletjes al jaren o.a. de Westerschelde vervuilen en dat dit gewoon wordt toegelaten. Samen met GroenLinks hebben we Gedeputeerde Staten opgeroepen om strenge regels op te stellen. Inmiddels hebben onze inspanningen tot resultaat geleid. De bestrijding van vervuiling door plastic bolletjes is inmiddels opgenomen in het Milieuprogramma. Een mooi voorbeeld van hoe langdurige aandacht en inzet uiteindelijk omgezet wordt in beleid en controle voor een gezondere leefomgeving.

24 juni 2022

Schone Westerschelde

De SGP heeft veel aandacht voor het PFAS-dossier. De Westerschelde is ermee vervuild door de lozing van met name Vlaamse bedrijven. Het heeft er alle schijn van dat economische belangen jarenlang belangrijker zijn geweest dan volksgezondheid en milieu. De Bijbelse opdracht om goed om te gaan met de aarde moeten we niet veronachtzamen. Dat is de reden waarom de SGP-Statenfractie tijdens commissie- en Statenvergaderingen iedere keer aandacht heeft gevraagd voor snelle acties. Mensen die langs de Westerschelde wonen hebben recht op antwoorden op hun vragen.  Wij houden nadrukkelijk de vinger aan de pols over de volksgezondheid en het milieu in de Westerschelde.

24 juni 2022

Amendement ecologisch bermbeheer

In de Voorjaarsnota 2022 blijkt geen structurele financiering voor ecologisch bermbeheer opgenomen. De SGP heeft een amendement van de ChristenUnie mede ingediend om een structurele financiering hiervoor op te nemen. Investeringen in ecologisch bermbeheer worden na verloop van tijd steeds effectiever en renderen dan steeds beter. Een lange termijnhorizon is dus van belang en die kan gerealiseerd worden met een structurele financiering. Dit amendement is aangenomen dankzij steun van de SGP.

25 januari 2022

SGP vraagt jongeren naar mening over klimaat

De SGP heeft verschillende Zeeuwse SGP-jongeren naar hun mening gevraagd over de zorg voor ons klimaat. Jongeren zijn de toekomst en hun ideeën over hoe we om moeten gaan met het veranderende klimaat, vinden wij heel belangrijk.

12 november 2021

Amendement voorkomen verder optimaliseren van de Westerschelde als vaarweg

In de Zeeuwse Omgevingsvisie staat de volgende passage opgenomen: Gezien de ontwikkelingen van de Antwerpse haven wordt ingezet op het verder optimaliseren van de Westerschelde als vaarweg ten behoeve van de duurzame ontwikkeling van de Scheldehavens. De SGP wil voorkomen dat er steeds grotere schepen over de Westerschelde varen, waardoor er meer baggerwerkzaamheden plaats moeten vinden, die vervolgens tot het verdwijnen van schorren en slikken leiden. De economische ontwikkeling van de Antwerpse havens mag niet ten koste gaan van de natuurlijke staat van instandhouding van de Westerschelde. Het amendement is aangenomen.

8 oktober 2021

Korting op bomen en hagen

Wat de SGP betreft moet Zeeland flink korting geven aan inwoners op de aanschaf van bomen en hagen. Niet alleen om profijt te hebben voor extreme weersomstandigheden, maar ook voor verbetering van onze natuur en biodiversiteit. Dat is voor de SGP écht rentmeesterschap.

28 juni 2021

Overleg met Zeeuwse Milieufederatie

Op regelmatige basis vindt er overleg plaats tussen de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en de SGP-Statenfractie. Tijdens dit overleg is met elkaar van gedachten gewisseld over o.a. de Ambitie 2030 Duurzame Havens, de Zeeuwse Natuurambitie, de realisatie van de bosvisie en de PFAS-concentraties in de Westerschelde en het kanaal Gent-Terneuzen.

26 maart 2021

Meer toezicht in Zeeuwse natuurgebieden

Door personeelstekort en werkdruk komt de Zeeuwse milieudienst RUD steeds minder toe aan groene taken. Heel zorgelijk, vindt de SGP. Er is daardoor namelijk veel te weinig toezicht in het Zeeuwse buitengebied. Mensen weten dat er in het weekend en ’s-avonds nauwelijks toezicht is en verstoren dan natuurgebieden, omdat de pakkans bijna nul is. De SGP wil dat er structureel meer tijd en geld gestoken wordt in fatsoenlijk toezicht.

5 februari 2021

Motie PvdD Grass2Grit en duurzame gladheidsbestrijding

De SGP heeft een motie van de Partij voor de Dieren gesteund om bermmaaisel in te zetten ten behoeve van gladheidsbestrijding gesteund. Grass2Grit (grassap) is een groen alternatief voor het reguliere strooizout. Als we met het hergebruik van maaisel op een duurzame manier onze Zeeuwse wegen kunnen strooien, verdient dat verder onderzoek.

24 november 2020

Vragen over schepen met grotere diepgang Westerschelde

De zorg van de SGP is, dat nu blijkt dat het technisch mogelijk is om schepen met grotere diepgang door de Westerschelde te loodsen, dit niet zal blijven bij een eenmalige proef, maar dat dit een structureel karakter zal krijgen. En als dat eenmaal zo is, dat ook de baggerstrategie hierop afgestemd gaat worden zodat verzekerd is dat schepen van 16 meter in de toekomst ook de Westerschelde op zullen kunnen (bij hoogwater). Onze zorg is dat dit tot structureel meer (onderhouds-)baggerwerk gaat leiden en daarmee mogelijk tot nog verder afkalven van de zandplaten, versteiling van het estuarium en het mogelijk nog verder verdwijnen van laagdynamisch getijdengebied. Daarom hebben we hier vragen over gesteld aan het College. 

25 mei 2020

Overleg met Zeeuwse Milieufederatie

Op regelmatige basis vindt er overleg plaats tussen de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en de SGP-Statenfractie. Tijdens dit overleg is met elkaar van gedachten gewisseld over o.a. de Regionale Energiestrategie en klimaatadaptatie.

15 november 2019

Motie bomen en hagen op bedrijventerreinen

Zeeland is volop bezig met het voorbereiden en uitwerken van de Strategie en het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie. De SGP heeft samen met een aantal andere partijen de suggestie gedaan om het aanplanten van bomen en hagen op industrieterreinen daarin mee te nemen. Bedrijventerreinen beslaan soms grote oppervlaktes met weinig (of geen) bomen en hagen. Terwijl ze juist zo waardevol zijn, een prachtig onderdeel van de schepping vormen en een belangrijke rol spelen bij bestrijding van hittestress, bevordering van biodiversiteit en het opnemen van CO2. De motie is aangenomen.

8 november 2019

Besluit minister om Volkerak-Zoommeer zoet te houden

Minister Van Nieuwenhuizen heeft het project Volkerak-Zoommeer van de lijst gehaald, mede dankzij de inzet van de SGP, vanwege de verdeeldheid over het verzilten (zout maken) van het meer. Dat is goed nieuws voor de natuur in dit gebied. Door het zoet houden van het Volkerak-Zoommeer, is het natuurgebied veel meer waard dan wanneer het half brak was geweest.

7 december 2018

Aandacht voor oude, duurzame bomen

Bij de behandeling van de beleidsnota Natuurwetgeving heeft de SGP extra aandacht gevraagd voor oude, duurzame bomen. Met betrekking tot natuurwetgeving richt de SGP zich op bouwen en bewaren. Bouwen lukt de provincie goed, maar bewaren blijkt steeds weer lastig te zijn. De SGP heeft samen met een aantal andere partijen een amendement ingediend om voor oude, duurzame bomen speciale regelgeving te maken.

16 oktober 2018

Bijeenkomst SGP Groene Thee

In oktober 2018 organiseren we een bijeenkomst om met Zeeuwen in gesprek te gaan over groene onderwerpen als natuur, energietransitie, duurzaamheid, etc. De input die met deze bijeenkomst opgehaald wordt, gebruiken we bij het formuleren van onze standpunten ten aanzien van deze onderwerpen en het schrijven van ons verkiezingsprogramma.

31 augustus 2018

Steun voor initiatief SGP om verzilting Volkerak-Zoommeer te heroverwegen

Een meerderheid van Provinciale Staten steunt het initiatief van de SGP om een beeldvormende bijeenkomst te organiseren. Zo’n bijeenkomst is nodig om de feiten m.b.t de waterkwaliteit van het Volkerak-Zoommeer en het tekort aan zoetwater voor natuur en landbouw op tafel te krijgen. Aan de hand van de feiten moet vervolgens gekeken worden of het besluit tot verzilting van het Volkerak-Zoommeer heroverwogen moet worden.

29 juni 2018

Amendement m.b.t. evalueren verruimd beleid zeegroenten snijden

Het beleid voor het recreatief snijden van zeegroenten en het recreatief rapen van schelpdieren wordt in de Kadernota Natuurwetgeving verruimd. Dit kan tot gevolg hebben dat er zodanig veel gebruik gemaakt wordt van deze mogelijkheid, dat de kwetsbare schorren en slikken hieronder lijden. Om te voorkomen dat dit gedurende heel de looptijd van de beleidsnota doorgaat, wil de SGP dat na 2 jaar een evaluatie plaatsvindt. Ons amendement is unaniem aangenomen.

29 juni 2018

Meer geld voor biodiversiteit

Niet alleen in natuurgebieden, maar ook daarbuiten moet meer aandacht zijn voor biodiversiteit (insecten, platen, etc.). De SGP heeft gepleit om daar meer geld voor uit te trekken. Het is onze dure plicht om niet alleen te bouwen, maar ook te bewaren. We zijn blij dat dit binnenkort wordt uitgevoerd. Bekijk hier de toelichting van onze fractievoorzitter. 

2 februari 2018

Amendement niet voorsorteren op uitbreiding zonneweiden en windparken

In de Kadernota Omgevingsplan 2018 staat opgenomen dat de inzet en ambitie zal zijn om met dit nieuwe beleid voldoende ruimte te bieden om met zon, wind en water voldoende elektriciteit op te wekken om in het Zeeuwse verbruik van huishoudens en bedrijven te voorzien. De SGP is bang dat hiermee wordt voorgesorteerd op (grootschalige) uitbreiding van zonneweiden of andere grootschalige windparken o.i.d. Om dat te voorkomen hebben we samen met een aantal andere partijen een amendement ingediend om deze passage aan te passen.

9 juni 2017

Amendement verbod varend ontgassen

De SGP is voorstander van een verbod op varend ontgassen, omdat het nadelig is voor milieu en de mensen die er mee werken / in de omgeving zijn. Wat ons betreft moet dit verbod zo snel mogelijk ingaan, onder de opschortende voorwaarde dat in de tussentijd een ontgassingsmogelijkheid in Zeeland gerealiseerd is of daarvoor voldoende inspanning zijn geleverd.

26 mei 2014

Wijzigingsvoorstel SGP nadruk zoetwatervoorziening

Tijdens een extra Statenvergadering spraken Provinciale Staten over de Zuidwestelijke Delta. Bij het zout maken van het Volkerak-Zoommeer, moet eerst het zoet water geregeld worden voor natuur en landbouw. De SGP diende een wijzigingsvoorstel in om de nadruk te leggen op uitvoering van deze zoetwatervoorziening. Een meerderheid steunde het voorstel van de SGP.

Lid worden

Dankzij zo'n 30.000 SGP-leden, kunnen wij, landelijk en lokaal, een vuist maken in de politiek. Wil jij hier ook aan bijdragen?

Doneren

Is een lidmaatschap niet wat je zoekt, of je bent al lid? Ook financiële steun stellen wij erg op prijs.

Werk mee

Wil jij bijdragen aan het behalen van onze doelen? Bekijk dan de openstaande vrijwilligers- en vaste functies.