18 februari 2022

Specifieke tandheelkundige zorg in Zeeland

Tot voor kort beschikte Zeeland over een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Een CBT biedt tandheelkundige hulp aan cliënten bij wie behandelingen in de 'normale' tandartspraktijk niet (meer) mogelijk zijn. Een dergelijk centrum is ingericht voor mensen met een (verstandelijke) beperking of met een extreme angst voor tandartsbezoek. Ouders van kinderen met een beperking zijn voor periodieke controle en tandheelkundige problematiek op een dergelijk centrum aangewezen.

Zo’n centrum was tot 2020 in Goes gevestigd aan de Piet Heinstraat. Wij hebben vernomen dat de aldaar werkzame tandarts zijn werkzaamheden daar destijds heeft beëindigd en dat daarmee deze voorziening helaas weggevallen is. Ouders van kinderen worden nu verwezen naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde in Breda of Rotterdam voor de periodieke controle van het gebit en eventuele vervolgbehandelingen. Dat betekent dat men soms voor een kleine ingreep drie keer naar Rotterdam of Breda moet reizen, met alle gevolgen voor de cliënten en hun ouders of begeleiders van dien. De SGP vindt dit niet wenselijk en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

Vragen:

  1. Kan uw College bevestigen of de hierboven geschetste ontwikkeling juist is?
  2. Is uw College met ons van mening dat het wel een hele zware belasting is voor kinderen met een (verstandelijke en/of lichamelijke) beperking en hun ouders en voor sommige (jong)volwassenen met een beperking om elke keer naar Rotterdam of Breda te moeten reizen voor een periodieke controle of een betrekkelijk eenvoudig (vervolg)consult?
  3. Zijn er aanwijsbare oorzaken waarom de praktijkvoering in dit centrum beëindigd is en zo ja welke? En zijn daar oplossingen voor denkbaar?
  4. Hoe worden tandheelkundige behandelingen uitgevoerd bij mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die intramuraal wonen?
  5. Is het College met ons van mening dat dergelijke zorg, die niet bijzonder complex van aard is, in de eigen regio aangeboden moet worden?
  6. Ziet uw College mogelijkheden om een doorstart van een dergelijk centrum -al dan niet op deze locatie of desnoods bij een andere tweedelijns zorginstelling - in Zeeland te bewerkstelligen?

Hoogachtend namens de Statenfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij,

C.L.M. (Kees) van den Berge